ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Литовският Сейм обяви Русия за терористична държава

литовски сейм литва парламент вилнюс

Литовският Сейм обяви Русия за терористична държава и я обвини в геноцид заради стремежа й да унищожи украинската нация.

Парламентът е подкрепил единодушно съответната резолюция със 128 гласа. В нея той констатира, че руските въоръжени сили и наемници са извършили масови военни престъпления на територията на Украйна, особено в градовете Буча, Ирпен, Мариупол, Бородянка и Гостомел. Според документа целта им е било пълно или частично унищожение на украинската нация и на нейния дух чрез извършване на убийства на цели семейства, включително и деца, отвличания, малтретиране, изнасилвания, включително на непълнолетни, издевателства над телата на убити и изтезавани.

Геноцидът се проявява и в "насилственто преместване на украински деца на територията на Руската федерация с цел унищожаване на украинската им идентичност", се казва в резолюцията. Освен това Русия унищожава украински музеи, исторически паметници, книги на украински език и е въвела рескоезично образование на окупираните територии "с надеждата да изкорени културно-историческите и езиковите особености на украинския народ", се казва в документа.

"Литовският Сейм признава пълномащабната въоръжена агресия срещу Украйна от страна на въоръжените сили на Руската федерация и политическото й и военно ръководство, започната на 24 февруари 2022 г., за геноцид над украинския народ", се казва в резолюцията. В нея се подчертава, че всички виновни трябва да бъдат подведени под отговорност и че международната общност трябва да създаде Специализиран международен наказателен трибунал за разследване и оценка на агресията на Русия срещу суверенна Украйна.

Сеймът призовава този трибунал да има правомощията да издава международни заповеди за арест и да е бъдат защитени от имунитет държани и правителствени ръководители и други държавни длъжностни лица.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *