ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Лондон ще отмени част от Протокола за Северна Ирландия

Лиз Тръс (Ройтерс)

Британската външна министърка Лиз Тръс ще отмени части от протокола за Северна Ирландия и се отказала от разговорите с ЕС за постигане на сделка след Брексит, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от британското издание "Таймс".

Според "Таймс" служители от министерството на Тръс са изготвили законопроект, по силата на който едностранно ще бъде премахнато изискването за проверки на стоки, изпращани от Великобритания в Северна Ирландия. Той също така ще позволи на бизнесите в провинцията да престанат да следват правилата и разпоредбите на ЕС и ще отнеме правомощията на Съда на ЕС да се произнася по въпроси, свързани със Северна Ирландия. Говорител на британското външно министерство заяви, че все още не е взето решение, но "ситуацията е много сериозна".

Информацията на "Таймс" идва на фона на изказване на пратеника на ЕС във Великобритания от вчера, който заяви, че блокът е готов да възобнови преустановените заради наскоро проведени избори разговори за протокола за Северна Ирландия, но ЕС не е готов на кардинална промяна в споразумението, което стои в основата на правилата за търговия след Брексит. По информация от британския вестник Тръс е заключила, че разговорите с ЕС са изпаднали в задънена улица и се очаква, че следващата седмица тя ще предприеме ходове за отмяна на части от протокола.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *