ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Лула да Силва печели президентските избори в Бразилия

лула да силва

Бившият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва спечели президентските избори, изпреварвайки сегашния лидер Жаир Болсонаро с почти 2 милиона гласа. Това се доказва от резултатите от обработката на 99,38% от протоколите.
Както сочат данните, актуализирани в реално време на уебсайта на Върховния избирателен съд (който функционира като ЦИК), почти 60 милиона души (50,37%) са гласували за лидера на Работническата партия. Почти 57,9 милиона избиратели (49,13%) са подкрепили неговия съперник консерватор.

До обработката на две трети от протоколите, Болсонаро беше начело, но Лула да Силва намали разликата главно благодарение на гласовете, подадени за него в североизточните щати, които традиционно подкрепят социалистите.
Избирателната активност беше под 80%, като почти 32 милиона души не дойдоха в избирателните секции.
В неделя Бразилия проведе втория тур на общите избори, по време на които гражданите гласуваха за бъдещия президент на страната и губернаторите на 12 щата. Привържениците на Лула да Силва загубиха битката в трите основни щата на страната – Минас Жерайс, Рио де Жанейро и Сао Пауло.

Президентът на Бразилия (на португалски: Presidente do Brasil) е държавен глава и глава на правителството на Федерална република Бразилия, която по силата на Федералната конституция от 1988 г. е президентска република с парламентарно представителство. Президентската институция в Бразилия е създадена през 1889 г., след като военен преврат срещу император Педро Втори обявява страната за република. Оттогава Бразилия приема 6 конституции, преживява две военни диктатури и три демократични периода. По време на демократичните етапи от развитието на страната гласуването на президентски избори винаги е било задължително.

Президентът на Бразилия притежава широки правомощия в рамките на трите власти – законодателната, изпълнителната и съдебната. 

Президентът на Бразилия подписва и обнародва законите, приети от законодателя, и издава декрети за влизането им в сила. Той налага отлагателно вето над приети от Конгреса закони, което може да бъде преодоляно само с абсолютно мнозинство от гласовете на двете камари на Националния конгрес. Освен това президентът може да свиква извънредни сесии на законодателното тяло.

Според Конституцията изпълнителната власт в Бразилия се упражнява от президента, който е подпомаган от държавните министри. Правителството на страната се състои от президента и членовете на неговия кабинет. Президентът упражнява най-висше ръководство на държавната администрация. Той назначава и уволнява държавните министри и останалите членове на кабинета, както и президента и директорите на Централната банка на Бразилия. Той подготвя проектобюджета за всяка следваща фискална година. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *