ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

МААЕ призова Русия да се оттегли от Запорожката АЕЦ

маае

Агенцията на ООН за ядрен надзор прие снощи своята трета резолюция от началото на войната в Украйна, в която призовава Русия да прекрати всички свои действия около украинските ядрени инсталации. Това съобщиха дипломати, участвали в гласуването при закрити врата, предаде Ройтерс.

В проекторезолюцията, внесена от Канада и Финландия за гласуване в 35-членния управителен съвет на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), се говори изрично за Запорожката АЕЦ, както беше направено и в предишната резолюция от септември. Двайсет и четири страни гласуваха вчера "за", две бяха "против", седем се въздържаха и две страни не участваха във вота, казаха пред Ройтерс дипломати.

ТАСС, позовавайки се на руското посолство във Виена, уточни, че против са се обявили представителите на Русия и Китай, а Виетнам, Индия, Кения, Намибия, Пакистан, Саудитска Арабия и Република Южна Африка са се въздържали.

В резолюцията се утвърждава заключението от проверката на експерти от МААЕ в Украйна, че не са открити признаци за "недекларирана ядрена дейност или материали, свързани с разработването на устройства за разсейване на радиация ("мръсни бомби") на три места в Украйна", допълни ТАСС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *