ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Макрон обвинява САЩ в двойни стандарти

свят

Френският президент Еманюел Мкрон порица търговската и енергийна политика на Вашингтон, създаваща "двойни стандарти" по отношение на Европа в условията на натрупващото се недоволство за икономическата цена, която плаща Стария континент за войната на Русия в Украйна. На пресконференция в Брюксел след края на двудневната среща на високо равнище на лидерите на страните от Европейския съюз Макрон посочи, че "уважава икономическите избори на Северна Америка в името на привлекателността, но те създават двойни стандарти" и "в допълнение позволяват държавната помощ да достига до 80% в някои сектори, докато тя е забранена в Европа". Френският лидер добавя, че "става въпрос за искреността на трансантлантическата търговия".  

44-годишният Макрон ще акцентира твърдо върху тези точки по време на държавната си визита във Вашингтон през декември. Тя идва малко повече от година след като двустранните отношения между двете държави понесоха сериозен удар когато Австралия се отказа от мега-сделка за покупката на френски подводници, за да я замени с атомни подводници от САЩ. Тогава Париж привика посланика си в Съединените щати, но отношенията се подобриха след като френският президент разговаря с американския си колега Джо Байдън в Рим в кулоарите на срещата на високо равнище на Г-20. Байдън обеща да подкрепи Франция в борбата й с тероризма в Сахел и призна колко важно е да се засили отбраната на ЕС – отколешна битка на Макрон. Вашингтон и Брюксел изградиха също изключително тесни работни връзки в отговор на руската инвазия в Украйна.   

Започнаха обаче да се появяват и пукнатини. На 21 октомври Макрон обърна внимание, че САЩ и Норвегия са енергийните производители, които правят "реални свръхпечалби", извличайки полза от "на практика незаслужени приходи от геополитическата война". Той поясни, че е дискутирал "приятелски" въпроса с американските и норвежките си колеги. 

По време на парламентарен дебат френският министър на финансите Брюно Льо Мер разкритикува Америка, че продава втечнен природен газ "на четири пъти по-високи цени отколкото на местния пазар". Той се присъедини към предишни коментари на Макрон, който предложи ЕС съвместно с азиатските стопанства да прикани САЩ и Норвегия към по-приятелски отношения като продават по-евтино синьото си гориво.  

Френският министър на външните работи Катрин Колона пък беше във Вашингтон на 20 и 21 октомври, за да обсъди тези проблеми с американския си колега Антъни Блинкън и да уточни ситуацията преди междинните избори отвъд Атлантика. Дискутирано е също положението и помощта за Украйна, американския износ на втечнен газ за Европа когато Старият контнинет полага усилия да се освободи от зависимостта си от руското гориво, почтена конкуренция и бъдещето на ядрената сделка с Иран.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *