ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Маргрете II е единствената в света управляваща кралица

кралица маргрете втора

След смъртта на Елизабет II на 8 септември, датската кралица Маргрете II (пълно име Маргарете Александрине Торхилдур Ингрид, на датски: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid) е монархът, който е с най-дълът "стаж" на трона сред всички днес. На това обръща вниманието изданието Berlingske.

"След 50 години на трона, кралица Маргрете сега е най-дълго управляващия сред днешните живи монарси в света след кончината на Елизабет II", пише в статията.

Освен това, Маргрете II днес е единствената в света управляваща кралица, посочва The Gardian. Настоящата кралица на Дания от династията Шлезвиг-Холщайн-Зондербург-Глюксбург, или накратко Глюксбург, е глава на датската държава, върховен главнокомандващ и началник на датските въоръжени сили и глава на датската църква. Другите ѝ титли са Кралица на Гренландия, Кралица на Фарьорските острови. Династията дава монарсите на Дания (от 1863 г.) и на Норвегия (от 1905 г.) и от 1863 до 1974 г. на Гърция. Филип, херцог на Единбург, съпругът на английската кралица Елизабет II също е от тази фамилия, затова в бъдеще родът по мъжка линия ще дава кралете на Великобритания.

Кралица Маргрете II зае трона на 14 януари 1972 година, когато беше на 31 години. В онзи момент положително отношение към представителите на династията са имали само 45% от датчаните. Днес поддръжката си за кралицата изразяват 80% от гражданите на страната.

Втори по продължителност на управлението сега е кралят на Швеция Карл XVI Густав – той е на трона в продължение на 49 години.

Изданието прави уточнението, че султанът на Бруней Хасанал Болкиах, който е на трона от 1967 година, не се счита за най-дълго управляващия монарх. Работата е в това, че Бруней получи независимост от Великобритания едва през 1984 година.

Между впрочем, Маргрете II отмени тържества по по случай 50-годишнината от своето управление, които бяха насрочени за 10 септември.

 

Кралица Маргрете II

е родена на 16 април 1940 г. в двореца Амалиенборг. Родителите ѝ са крал Фредерик IX Датски и кралица Ингрид, която е племенница на принцесата на Швеция. Маргрете II е третата внучка на крал Кристиан X. Едно от имената на кралицата, Торхилдур, е на исландски и съдържа исландската буква „Þ“, тъй като по времето на нейното раждане Исландия е била част от Датското кралство – до 1944 година. Кралицата е кръстена на 14 май 1940 г. в църквата Холменс Кирке.

На 10 юни 1967 г. принцеса Маргрете се омъжва за френския дипломат Анри Мари Жан Андре, който получава титлата „Негово кралско височество принц Хенри от Дания“.

Тъй като правото на наследство преминава по мъжка линия, а Фредерик IX има само дъщери, е направена промяна на закона за наследството (изменен на 27 март 1953 г.). Това позволява на Маргрете, принцеса на Дания, да наследи титлата принцеса на короната и впоследствие да се възкачи на трона. На 16 април 1958 г. принцеса Маргрете става член на Държавния съвет и е натоварена с провеждането на заседания на Съвета в отсъствие на Фредерик IX.

Кралица Маргрете II и принц Хенрик имат двама синове: престолонаследникът Фредерик Андре Хенрик Кристиан (роден на 26 май 1968 г.) и принц Йоахим Холгер Валдемар Кристиан (роден на 7 юни 1969 г.).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *