ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Министрите на търговията от ЕС обсъждат субсидиите в САЩ

среща на върха ЕС европейски съвет съвет на ес знамена страни членки

Министрите на търговията на страните от Европейския съюз ще се срещнат днес в Брюксел, за да обсъдят потенциалните последици за индустрията в Евросъюза от решението на САЩ да субсидира с милиарди долари собствените си производители, предаде ДПА. 

Клауза в знаковия американски "Закон за намаляване на инфлацията", който е на стойност от 430 милиарда долара, гласи, че американските потребители, които са закупили електрически превозни средства с батерии, произведени в Северна Америка, имат право на данъчни кредити.  

ЕС се опасява, че тази законова клауза ще доведе до загуби за автомобилостроителните компании от Евросъюза.

За да да не допуснат назряващият търговски спор да ескалира, през октомври Европейският съюз и САЩ обявиха създаването на нова работна група, която трябва да разреши проблема.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви в края на миналия месец, че ЕС настоява да бъде "изключен от дискриминационните разпоредби" за електрическите батерии, както това е направено за Канада и Мексико. Той смята, че проблемът "няма да бъде разрешен лесно, но трябва да бъде разрешен".

Министрите на търговията на страните от Европейския съюз се очаква да обсъдят и оказването на "търговска подкрепа" за Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *