ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Москва: Членството на Швеция и Финландия в НАТО ще бъде грешка

външно министерство русия

Финландия и Швеция не бива да хранят илюзии, че Москва просто ще се примири с тяхното влизане в НАТО, което ще е грешка с дългосрочни последствия. Това каза зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, съобщиха Ройтерс и ТАСС. "Общото равнище на военно напрежение ще се повиши и предсказуемостта в тази сфера ще намалее. Жалко е, че здравият разум става жертва на някаква фантомна представа за това какво трябва да се прави в създаващата се ситуация. Това е поредната голяма грешка с дългосрочни последствия. Но какво да се прави, такова е нивото на тези, които приемат днес решения в съответните страни", констатира високопоставеният дипломат.

По думите му бъдещото членство на двете страни в НАТО "променя радикално ситуацията", което е плод на "абсолютно невярното и изопачено възприятие за случващото се в света".

Според Рябков за Русия е "съвършено очевидно", че сигурността на Швеция и Финландия няма да се повиши с влизането им в западния алианс. "А в каква форма ние ще гарантираме своята сигурност след измененията на натовската конфигурация е отделен въпрос. Всичко ще зависи от това какво ще бъде практическото следствие от очакваното присъединяване на Финландия и Швеция към северноатлантическия съюз", каза руският зам.-министър на външните работи на Русия. "Те – в Брюксел, във Вашингтон и другите натовски столици – не трябва да имат никакви илюзии, че ние просто ще се примирим с това", добави той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *