ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

МВФ спешно инжектира 1.3 млрд. долара в Украйна

мвф

Управителният съвет на Международния валутен фонд удовлетвори искането на Украйна и й предостави нови 1.3 млрд. долара, предаде Ройтерс.

Киев има спешна нужда от тези средства, за да поддържа икономиката си в условията на войната с Русия.

Още през септември МВФ одобри отпускането на тези пари по нова програма за извънредни заеми за справяне с продоволствените кризи, предизвикани от войната в Украйна.

Директорът на фонда Кристалина Георгиева приветства решението в "Туитър". По-късно, в разпространено официално изявление, тя посочи, че правителствата на държавите членки на МВФ, които финансово помагат на Украйна, са гарантирали, че ще направят всичко необходимо, за да може Киев да обслужва дълговете си към фонда.

Това е важна гаранция, защото МВФ не може да отпуска заеми, ако страната получател не е в състояние да докаже, че е способна да погасява дълга си. В условията на война – без гаранции от други страни членки на МВФ – би било немислимо Украйна да получи подобен заем.

Междувременно говорителят на Обединените нации Стефан Дюжарик обяви, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и екипът му полагат усилия за продължаване на споразумението за износ на зърно от украинските черноморски пристанища, което изтича в края на другия месец.

От ООН работят и по отстраняването на последните пречки, пречещи на облекчаването на износа на зърно и торове от Русия. До седмица делегация на ООН ще посети Москва, за да обсъдят проблема. В нейния състав ще бъдат ръководителят на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Мартин Грифитс и високопоставеният представител на Обединените нации за търговията Ребека Гринспан.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *