ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

На фона на протести Гърция обяви нови социални мерки

кириакос мицотакис

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че Атина е предприела действия за осигуряване на достатъчни енергийни доставки през зимата в случай на прекъсване на руските газови потоци към страната.

Това стана по време на пресконференция в рамките на Международния панаир в Солун, на която Мицотакис обяви мерки и помощи за хората с ниски доходи, за пенсионерите и фермерите. В същото време премиерът прикани изложителите на Международния панаир в Солун да правят повече инвестиции в Гърция.

Решението за новите социални мерки се обявява на фона на масови протести срещу високите цени и социалната политика на правителството.

Мицотакис прави опит да успокои протестиращите с аргументите, че икономическият ръст на Гърция през тази година създава условия за повишаване на жизнения стандарт.

По думите на Мицотакис 2.3 милиона гърци с ниски доходи ще получат помощ за храна от по 250 евро в края на годината.

Освен това на мнозина гърци и сега продължава изплащането на помощи срещу високите цени на горивата и тока.

За да се намали трудовата несигурност, ще се коригират с 40% от данъците на компании, които променят трудовите договори на работещите от временни на постоянни. Ще се намалят осигурителните вноски, а с 6% ще се увеличават пенсиите.

От началото на следващата година ще се увеличат заплатите на военните, както и минималната работна заплата.

Ще се отделят и средства в помощ на фермерите срещу високата цена на фуражите и торовете.

По отношение на външната политика Мицотакис изрази готовност да преговаря с Турция за намаляване на напрежението между двете страни.

Мицотакис бе категоричен, че правителството не възнамерява да се оттегли и така да предизвика извънредни парламентарни избори, защото натрупалите се няколко кризи изискват политическа стабилност в страната.

Обявените социални мерки заради високите цени на горивата, тока и цените на стоките ще бъдат изпълнени незабавно, увери Мицотакис.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *