ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

На Карибите не искат Чарлз, а изплащане на репарации за робството

принц крал чарлс чарлз трети III

Очаква се встъпването на новия крал Чарлз III на британския престол отново ще подтикне политиците и активистите в бившите колонии в Карибския басейн към нови призиви за лишаване на монарха от статуса му на глава на тези държави и за търсенето от Лондон на изплащане на репарации за годините на робство. За това пише Reuters.

Досега в 14 страни от Общността на нациите, както и по-рано, признават британския монарх за държавен глава. Официалната реакция в тези държави по повд на смъртта на Елизабет II засега изглежда напълно уместна. Така например, премиерът на Ямайка заяви, че неговата страна оплаква кралицата, а неговия колега от Антигуа и Барбуда е заповядал да се свалят знамената до деня на погребението.

Но в обществените среди в отделните карибски страни съществуват различни гледни точки относно по-нататъшните отношения с Британия, което показа и обиколката през март на херцога на Кембридж на Карибите. Тогава жителите на Белиз протестираха срещу монархията, а на Бахамските острови Националният комитет по репарациите се обърна към херцога с писмо с искания за компенсации за годините на робство.

Смяната на монарха в момента може да положи нов кръг от подобни дискусии в страните от Карибския басейн.

Така например, председателката на този комитет за репарациите на Бахамите Ниамби Хол-Кемпбъл е изразила съболезнования, но е добавила, че променящата се роля на монархията може "да даде възможност за продължение на дискусията за репараците за нашия регион". Тя също така е изразила надежда, че Чарлз ще ръководи страната, показвайки "справедливостта, която изисква времето".

Към подобно мнение за репарациите се придържа и ямайската активистка и адвокат Розалия Хамилтън. Освен това, през 2021 година правителството на Ямайка вече обяви плановете си да поиска от Великобритания компенсация за търговията с роби.

"Ние всички сме длъжни да работим за това, за да лишим кралското семейство от статуса му на държавен глава на нашите страни", обяви генералният секретар на "Карибското движение за мир и интеграция" от Барбадос Дейвид Дени. За обявяване на република се изказва и бившият премиер Сент-Люси Алън Частанет.

Съобщението за влошаващото се здраве на Елизабет II се появи на сайта на Бъкингамския дворец на 8 септември. Вечерта на същия ден стана известно и, че кралицата на Великобритания е починала в своя замък Балморал в Шотландия.

Карибският регион 

(също Кариби) е географска област, която обхваща Карибско море, Антилските острови и съседните брегове на Централна и Южна Америка. Островите започват от Флорида (САЩ) и свършват край Венецуела.

Общността на нациите 

(Commonwealth of Nations), наричана в миналото и Британска общност, е международна организация, която включва 53 независими днес държави, които са били част от Британската империя (с изключение на Мозамбик и Руанда). Основната цел на Общността е да създава атмосфера на икономическо сътрудничество между членуващите държави, както и разпространението на демокрацията и ефективното управление.

Общността не е политически съюз, а междуправителствена организация, в рамките на която на равни начала съжителстват страни с различно обществено, политическо и стопанско устройство.

Общността на нациите осъществява своята дейност чрез постоянния Секретарият на Общността, оглавяван от генерален секретар, и чрез провежданите на всеки две години срещи на държавните и правителствени ръководители на страните членки. Символ на свободното сдружаване на държавите от Общността е главата на Общността, церемониална длъжност, изпълнявана до нейната смърт през 2022 година от кралица Елизабет II, която в същото време е и държавен глава на 16 от членуващите в организацията държави.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *