ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Населението на Земята ще достигне 8 млрд. души на 15 ноември

население свръхнаселеност тълпа индия

Населението на света се очаква да достигне 8 милиарда души на 15 ноември тази година. Това се прогнозира в доклад на ООН. Събитието "е припомняне за нашата споделена отговорност за грижата за нашата планета и момент да осъзнаем, че все още не постигаме ангажиментите си един към друг", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Според доклада още догодина Индия ще задмине Китай като най-многолюдна държава.

Въпреки впечатляващата цифра, експертите казват, че темповете на увеличаване на населението са най-ниски от 1950 г. Очаква се Земята да бъде населявана от 8,5 млрд. души през 2030, а през 2050 г. – от 9,7 млрд. Пикът от около 10,4 млрд. ще бъде около 2080-те г., като това равнище ще се запази до около 2100 г.

На фона на резкия нетен спад на раждаемостта, констатиран в няколко развиващи се държави, ръстът на населението на планетата през следващите десетилетия ще бъде концентриран в осем страни – Демократична Република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *