ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Немският министър на икономиката е против газа и атомната енергетика да са „зелени“

атомна електроцентрала

Министърът на икономиката и защитата на климата на Германия  Роберт Хабек не смята, че Европейският съюз трябва да включва природния газ и атомната енергетика в списъка на зелените източници на енергия. Това е заявил той пред журналисти в Берлин. "Не", е казал той, отговаряйки на този въпрос. "В случая с газа и атомната енергетика това не е задължително", смята той.

Освен това, Хабек е заявил, че на Германия ще й се наложи съществено да ускори работата по постигането на климатична неутралност до 2045 година. "Ние искаме до 2030 година да увеличим дела на възобновяемите източници до 80%", напомня още министърът.

По думите му, целите за климатична неутралност за близките години – 2022, 2023-а, вече няма да бъдат достигнати. "Сега трябва три пъти да увеличим скоростта на намаление на емисиите", е заявил министър Хабек. Според него, за постигането на целите ще са необходими "нови мерки във всички области".

Припомняме, че Европейската комисия действа за включването на атомната енергетика и газовия отрасъл към така наречената зелена таксономия – част от европейската сделка, насочена към развитието на устойчиво финансиране и нисковъглеродна икономика в Европа.  По-рано срещу това предложение вече се изказа и германският министър на околната среда и ядрената сигурност Щефи Лемке.

Германия се отказва от атомната енергетика, като изключи на 31 декември три от шестте последни работещи още в страната атомни централи. Заедно с това Германия набляга на повече газови електроцентрали за осъществяването на енергийния преход в плана си да стане климатично неутрална до 2045 година.

Както заяви на брифинг в Берлин говорителят на правителството на Германия Кристиане Хофман, първоначално страните от ЕС трябваше до 12 януари да формулират своята позиция по таксономията, но сроковете бяха удължени до 21 януари. Единна позиция в Берлин по въпроса в понеделник все още нямаше.

Както пише Deutsche Welle, проектът на постановлението още може да бъде блокиран, ако срещу него се изкажат повечето страни в ЕС или Европейският парламент.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *