ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Новите норми за речта на омразата нямат връзка с България

никола тупанчевски

Последните промени в Наказателния кодекс са резултат от определени международни стандарти, които дефинират понятието „език на омразата“ и не могат да се свързват с двустранния протокол с България. 

Това обяви министърът на правосъдието на Република Северна Македония Никола Тупанчески във връзка с изменението на член 426 на Наказателния кодекс, което се отнася до "подбуждане на омраза, раздор или нетърпимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа". В него е добавен и разделът за реч на омразата.

Тупанчески обясни, че всеки, който смята, че има елементи на език на омразата в даден текст или някъде другаде, може да подаде жалба, и само институциите в страната са тези, които могат да се произнесат дали жалбоподателят е прав или не. 

„Имаме национално законодателство, в което сме дали ясна дефиниция какво точно означава понятието „реч на омразата“. Говорим за „реч на омразата“ когато има нарушение на онова, което се нарича позитивно право. Нашата дефиниция за реч на омразата, която е предикатно престъпление в някои по-сериозни форми на престъпления, почива на добре установени европейски стандарти. Това няма връзка с двустранния договор с България“ – уточни Тупанчески.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *