ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Очакванията на инвеститорите за цените на нефта са по-оптимистични

петрол

Цените на нефта ще останат по-високи в перспектива до 2024 година и ще бъдат над границата от 60 долара за барел. Такова мнение са изказали 70% от запитаните от консултантската  компания Boston Consulting Group институционални инвеститори, които работят в нефтогазовия отрасъл.

Независимо от кризата в енергийния отрасъл, настроенията на инвеститорите показват оптимизъм в близка перспектива. Според тях, цените на енергоносителите ще останат високи. "Около 70% от запитаните очакват, че цените на нефта ще се задържат над 60 долара за барел до 2024 година. Тези очаквания са значително по-високи, отколкото в изследването през миналата година, когато повечето инвеститори прогнозираха цена на нефта в диапазона от 40 до 60 долара за барел", пише в изследването.

Високи, според проучването, ще останат и цените на природния газ. Това ще е така понеже основната част от запитаните (85%) считат, че "природният газ ще играе важна роля като междинно звено между традиционните въглеводороди и възобновяемите източници на енергия, като ще допринесе за декарбонизацията на световната икономика. В същото време 70% от инвеститорите искат  нефтогазовите компании да продължат да растат именно за сметка на природния газ".

Резумирайки данните от изследването, експертите на BCG отбелязват, че и такъв показател, като общият доход на акционерите (TSR), ще се възстановява в близките две години.

При това най-дългосрочните очаквания на инвеститорите не изглеждат  толкова оптимистични. Почти две трети от тях очакват достигане на пика на потреблението на нефт до 2030 година. "Едва 30% от запитаните смятат, че през следващото десетилетие делът на акциите на нефтогазовите компании в техните портфейли ще се увеличава. Други почти 60% признават, че техни клиенти ги притискат, като ги призовават да се отказват от инвестиции в изкопаеми видове горива", се казва в изследването.

Освен това, натискът на климатичните промени върху отрасъла ще продължи да расте, вярват инвеститорите. В момента само 39% от тях залагат този риск в оценките си на цените на нефтогазовите компании, но още 40% заявяват, че планират да последват този пример.

Допитването е проведено от "Центъра за енергийно въздействие" (CEI) на BCG сред 250 институционални инвеститори, които работят в нефтогазовия отрасъл.

Цената на нефта сорт Brent се доближи до 84 щ.д.

Цената на фючърса на нефта сорт Brent с доставка през март 2022 година на лондонската борса ICE е нараснала с 0.35% и достигна 84.01 долара за барел, сочат данните от търговията. По-късно цената се забави до 83.95 долара.

За последен път цената на нефта Brent превиши 84 долара за барел на 10 ноември 2021 година.

Фючърсът на нефта сорт WTI с доставка през февруари 2022 година се е увеличил с 0.39% до 81.54 долара за барел.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *