ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Очертава се победа на десницата в Швеция

шведски парламент швеция стокхолм

Очаква блокът от десни партии в Швеция да победи левия блок, оглавяван от премиерката Магдалена Андершон. Това показват неокончателните резултати от провелите се в неделя парламентарни избори в страната. Консервативната група включва популистката антиимигрантска партия, която постигна най-доброто си представяне досега. В момента резултатите обаче са толкова близки, че окончателният резултат няма да бъде известен преди сряда, докогато ще бъдат преброени всички гласове, включително подадените в чужбина, уточнява изборният орган.

Според предварителните резултати управляващите леви социалдемократи на Андершон са спечелили 30,5% от гласовете, повече от всяка друга партия. Въпреки това се оказва, че блокът от четири леви партии не е успял да получи мнозинство в 349-местния парламент. Първоначално прогнозите предричаха победа, макар и с малка преднина, за лагера на Андершон, но с напредването на преброяването на гласовете резултатите започнаха да клонят в полза на консерваторите. Тази сутрин данните сочеха, че консерваторите изглежда ще имат 176 места, а лявоцентристкитят блок – 173.

В реч пред своите поддръжници Андершон заяви, че макар резултатите още да не са ясни, очевидно е, че социалдемократическото движение, което се основава на идеалите за създаване на равноправно общество и силна социална държава, остава силно в Швеция.

Като най-голям победител се очертава популистката антиимигрантска партия "Шведски демократи", която постигна силен резултат от близо 21% – най-добрият ѝ досега. Партията спечели благодарение на обещанията си да се бори с престрелките и насилието, упражнявано от престъпни групировки, които разклатиха чувството за сигурност на много хора в страната. Партията има корени в бялото националистическо движение, но преди години започна да изключва екстремистките елементи. Въпреки, че промени имиджа си, избирателите дълго време я възприемаха като неприемлива и другите партии я отбягваха. Но това се промени и резултатът ѝ на тези избори показва колко далеч е стигнала в процеса на придобиване на признание, отчита Франс прес. "Сега сме втората по големина партия в Швеция и изглежда, че така и ще бъде", каза лидерът на партията Ими Акешон пред своите поддръжници. "Сега знаем, че ако има промяна във властта, ние ще имаме централна роля в това", каза той. "Нашата амбиция е да участваме в правителството", допълни политикът.

По време на кампанията консервативният блок беше воден от дясноцентристката Умерена коалиционна партия, която спечели 19%. Преди това тя беше втората по големина партия в страната. Лидерът й Улф Кристершон увери своите поддръжници, че е готов да се опита да създаде стабилно и ефективно правителство.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *