ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

От Apple до Disney – бизнесът отново e в клопката на COVID-19

Covid

Изминаха почти три години, откакто COVID-19 за първи път удари Китай, но безмилостното спазване на принципите на така нареченото блокиране при възникнали огнища в страната продължава да спъва бизнеса и икономиката.

Водещи глобални и китайски компании, от производители на автомобили до технологични гиганти, преживяха огромни сътресения в бизнеса си през последните дни, тъй като втората по големина икономика в света удвои усилията си за нулеви нива на заболяемост от COVID-19. Това стана, след като китайският президент Си Дзинпин започна третия си мандат.

В сряда (2 ноември) властите наложиха седемдневно блокиране на района, в който се намира най-голямата фабрика за сглобяване на iPhone в Китай, в централния град Джънджоу, предаде Би Би Си.

Един от най-големите доставчици на Apple – Foxconn се бори от средата на октомври с епидемия от COVID-19, която предизвика паника сред работниците мигранти. Видеоклипове с хора, напускащи Джънджоу пеша, обиколиха китайските социални медии през последните дни. Държавните медии разпространиха информация, че сред изминаващите километри по магистралите има много работници на Foxconn, които бягат от фабриката.

Блокирането и масовото изселване оказват огромно напрежение върху Foxconn точно преди ключовия празничен сезон за пазаруване и могат да засегнат производството и доставките му.

Тайванският производител не е единственият, който се справя с хаоса, предизвикан от мерките за справяне с разпространението на COVID-19. В понеделник (31 oктомври) увеселителният парк Disney в Шанхай внезапно спря дейността си, за да се съобрази с превантивната политика. Посетителите бяха заключени в парка, докато не покажат отрицателен тест.

Производителите на автомобили също са засегнати. Също така са въведени задължителни карантинирания и повтарящи се масови тестове. В сряда (2 ноември) китайската държавна медия National Business Daily разпространи съобщение, че производителят на електрически автомобили Nio е затворил две фабрики в източния град Хефей заради ограниченията, свързани с COVID-19.

В специално изявление от Nio посочват, че производството им е било засегнато от пандемията още през месец октомври. "Производството на превозни средства бе ограничено от оперативните предизвикателства в нашите заводи, както и от нестабилността на веригата за доставки поради разпространението на COVID-19 в определени региони в Китай", уточняват от компанията.

Компанията Yum China, базирана в Шанхай, която притежава веригите KFC, Pizza Hut и Taco Bell в Китай, също обрисува мрачна картина по отношение тримесечните си печалби.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *