ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Папата искал среща с Путин, не получил отговор

Президентство Румен Радев папа Франциск

Папа Франциск каза в публикувано днес интервю, че е поискал среща в Москва с руския президент Владимир Путин, за да се опита да спре войната в Украйна, но не е получил отговор, съобщи Ройтерс.

Пред италианския вестник "Кориере дела сера" папата каза също, че патриарх Кирил на Руската православна църква, който подкрепя войната, не може да се превърне в министрант на Путин, използвайки дума, с която се наричат момчетата, които прислужват по време на литургия и биват наричани и "прислужници при олтара".  

Франциск, който направи безпрецедентно посещение в руското посолство, когато войната започна, заяви пред вестника, че около три седмици след началото на конфликта той е поискал от висшия дипломат на Ватикана да изпрати послание до Путин. Посланието беше, "че съм готов да отида в Москва. Разбира се, беше необходимо лидерът на Кремъл да позволи това. Все още не сме получили отговор и продължаваме да настояваме". "Опасявам се, че Путин не може и не иска да да има тази среща в този момент. Но как да не спреш толкова много жестокост?", добавя папата.

Досега Франциск не беше споменавал публично изрично Русия или Путин след началото на инвазията на 24 февруари. Той обаче не остави съмнение коя страна в конфликта критикува, като използва термини като неоправдана агресия и инвазия и изрази съжаление за жестокостите, на които са подложени цивилните, отбелязва Ройтерс.

Запитан дали ще пътува до украинската столица Киев, което Франциск миналия месец спомена като възможно, той отговори, че засега няма да го стори. "Първо трябва да отида в Москва, първо трябва да се срещна с Путин… Правя каквото мога. Нека Путин само отвори вратата", каза той.

Войната в Украйна обтегна отношенията между Ватикана и Руската православна църква и предизвика разкол сред православните християни по света. На 11 април Ройтерс съобщи, че Ватиканът е обмислял да удължи с един ден пътуването на папата до Ливан на 12-13 юни, за да може да се срещне с Кирил на 14 юни в Йерусалим. По-късно обаче Франциск реши да не се среща с патриарха. В интервюто папата каза, че когато е имал 40-минутен видеоразговор с Кирил на 16 март, патриархът е прекарал половината от времето, четейки от лист хартия "всички оправданията за войната".

Москва описва действията си в Украйна като "специална операция" за демилитаризация и "денацификация" на съседната страна. Кирил вижда войната като защита срещу Запада, който според него е упадъчен, особено с отношението си към хомосексуализма.

"Ние (папата и Кирил) сме пастири на едни и същи чеда Божии. Ето защо трябва да търсим пътищата на мира, да прекратим стрелбата на оръжията. Патриархът не може да се превърне в прислужник при олтара на Путин", казва Франциск.

Папата също така заяви, че когато се е срещнал с Виктор Орбан на 21 април, унгарският премиер му е казал, че "руснаците имат план, че всичко ще приключи на 9 май", когато Русия чества победата си над нацизма. Руският външен министър Сергей Лавров заяви обаче тези дни, че военните действия на Москва в Украйна няма да са свързани с тази дата. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *