ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Пелоси няма повече да е лидер на демократите в Камарата

нанси пелоси

Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, първата жена, заемаща тази длъжност, обяви, че ще се оттегли от позицията си на лидер на Демократическата партия в долната камара на американския Конгрес, само ден след като републиканците си осигуриха минималното мнозинство, предаде Ройтерс.

Осемдесет и две годишната Пелоси, която на два пъти бе председател на долната камара, заяви, че ще остане в Конгреса, представлявайки Сан Франциско в Камарата на представителите, както го е правила в продължение на 35 години.

Конгресменът от Ню Йорк Хаким Джефрис може да се опита да заеме нейното място. Той може да се превърне в първия чернокож конгресмен, който да оглави групата на една от основните партии в Конгреса, уточни Ройтерс.

Пелоси получи аплодисменти от страна на колегите си демократи, когато зае мястото си в залата, за да направи обръщение, както и по време на изявлението си. Тя нарече Камарата на представителите "свещено място" и "сърцето на американската демокрация". Пелоси разказа и свой спомен как за пръв път посетила Капитолия като дете, когато нейният баща положил клетва като член на долната камара на американския Конгрес.

Белият дом съобщи, че президентът демократ Джо Байдън се e обадил по телефона на Пелоси, за да я поздрави за "престоя ѝ на тази длъжност, който е влязъл в историята". В публикувано по-късно изявление, Байдън изрази мнение, че Пелоси се е превърнала в "най-влиятелния председател" на камарата в цялата история на САЩ. 

Вчера републиканците спечелиха контрола над Камарата на представителите след междинните избори за Конгрес миналата седмица, като си осигуриха минимално мнозинство, което ще им позволи да възпрепятстват законодателната програма на президента демократ Джо Байдън. Сената обаче остава под контрола на Демократическата партия, уточни Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *