ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Пени Мордант обяви кандидатурата си за лидер на торите и премиер

Пени Мордант

Във Великобритания Пени Мордант стана първия депутат на Консервативната партия, обявил официално, че ще участва в надпреварата за лидер на торите и премиер на страната на мястото на подалата оставка Лиз Тръс. Вече има съобщения, че Риши Сунак е събрал необходимите му 100 номинации.

Пени Мордант, която в момента е лидер на Камарата на общините, заяви, че се кандидатира, за да обедини страната и да спечели следващите общи избори. Фаворитът на букмейкърите Риши Сунак все още не е потвърдил участие, но според данни на водещите кампанията за него вече има 100 номинации. Другият сериозен претендент Борис Джонсън вероятно ще се включи в надпреварата само месеци след като бе принуден да подаде оставка. Бившият премиер, който е взел обратен полет от Доминиканската република, където е бил на почивка, е събрал до момента 67 номинации. Пени Мордант изостава засега от Сунак и Джонсън.

Заместник-министърът на международната търговия Джеймс Дъдридж заяви по повод на Борис Джонсън, че той се завръща и подкрепата му набира инерция. Той допълни, че Джонсън е единственият, който може да печели избори и го e доказал като кмет на Лондон, с успешната кампания за Брекзит и като спечели общите избори през 2019 година. За да може даден кандидат да участва в надпреварата, трябва да получи най-малко 100 номинации, като крайният срок за това е в понеделник следобед.

По-рано министърът на отбраната Бен Уолъс се отказа от участие, отбелязвайки, че е склонен да подкрепи Джонсън. Процедурата е ускорена и опростена, защото високата летва за номинации означава, че до надпреварата могат да стигнат максимум трима претенденти. Независимо какво ще се случи от понеделник нататък, със сигурност до петък ще бъде излъчен новия лидер на торите и премиер на страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *