ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Песков: Газовите доставки ще се възстановят, ако се плаща в рубли

Дмитрий Песков

Доставките на газ за България и Полша ще бъдат възстановени, ако се плаща в рубли. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитърий Песков. Той предупреди, че руският газ може да спре и за други държави, които отказват да плащат синьото гориво в рубли, както настоява Москва. "Не можем да говорим за изнудване. Купувачите на руска енергия бяха уведомени предварително за новите условия на плащане. Ние сме абсолютно несъгласни с това определение", посочи той. "Русия е била и остава надежден доставчик на енергийни ресурси за своите потребители и остава ангажирана със задълженията си по договорите", допълни Песков, коментирайки изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която каза, че решението на "Газпром" за спиране на доставките е поредният опит на Русия да използва природния газ като инструмент за изнудване.

"Новият метод за плащане на газ в рубли беше причинен от безпрецедентните недружелюбни стъпки, предприети от някои страни. Необходимостта от преминаване към плащане на руски газ в рубли беше продиктувана от факта, че значително количество резерви бяха откраднати от Руската федерация. Условията, които бяха фиксирани в добре познатия президентски указ, което означава нов начин на плащане, неговата необходимост беше причинена от онези безпрецедентни недружелюбни стъпки в областта на икономиката и финансовия сектор, които бяха предприети от неприятелски държави срещу нас", отбеляза говорителят на Кремъл и добави: "Тази необходимост да преминем към плащане на газ в рубли беше продиктувана от факта, че, както знаете, те ни "блокираха", те откраднаха доста значително количество от нашите резерви и всичко това изискваше преход към нова система за плащане."

Песков каза, че плащането от страна на Полша и България по договори за газ в правилната форма (в рубли) ще бъде основа за подновяване на доставките. Стана ясно и  че руският президент Владимир Путин не планира да има контакти с политици от София и Варшава за обсъждане на ситуацията с доставките на газ.

Говорителят на Кремъл отказа да посочи колко държави от ЕС вече са се съгласили да преминат към плащане на руския газ в рубли в съответствие с указа, издаден в края на март от президента Владимир Путин. Но не изключи , че и други страни, освен Полша и България, няма да получат руски газ, ако не го заплащат в рубли: "С наближаването на крайния срок за плащане на газа, ако някои потребители откажат да плащат по новата система, тогава указът на президента на Русия Владимир Путин, разбира се, ще бъде изпълнен."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *