ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Премиер популист ще управлява за втори мандат Квебек

Франсоа Лього

Премиерът на Квебек Франсоа Лього, който проведе кампания за защита на френския език, ограничаване на имиграцията и намаляване на данъците, спечели втори мандат вчера с впечатляваща победа на изборите в канадската провинция, предаде Ройтерс.

Неговата дясноцентристка "Коалиция бъдещ Квебек" е на път да увеличи мнозинството си в парламента на преобладаващо френскоговорящата провинция. 

Управляващата коалиция беше създадена през 2011 г. и досега имаше 74 места в 125-местния парламент. Според държавната Канейдиън Бродкастинг Корпорейшън (Си Би Си) сега тя ще има поне 83 депутата, а от по данни на избирателната комисия – дори 88. Канадският премиер Джъстин Трюдо поздрави партията и нейния лидер за победата.

"Хората ни гласуваха доверие за втори път", смята Ерик Кер – депутат от парламента на Квебек. По думите му хората са оценили начина, по който  Лього се е справил с пандемията, както и отношенията му с канадското правителство и вотът на хората е свидетелство за това.

Очакваната победа на Франсоа Лього беше предшествана от противоречива предизборна кампания, фокусирана около идентичност, имиграция и растяща инфлация, като не липсваха и гафове. Миналия месец на Лього му се наложи да се извинява за объркващо изказване, в което обвърза новодошлите в Квебек с екстремизма и предупреди, че пристигането на имигранти, които не говорят френски, ще бъде "самоубийствено".

Министърът на имиграцията Жан Буле също трябваше да се извинява в Туитър миналата седмица, след като заяви, че "80% от имигрантите не работят, не говорят френски и не почитат ценностите на обществото на Квебек", припомня Франс прес.

Обещанието на премиера на Квебек да ограничи имиграцията до 50 000 на година го изправи срещу бизнеса в провинцията, който настоява за повече чужди работници, поради липса на работна ръка и рестриктивните политики за прием. Размерът на безработицата в провинцията е 4,5% при среден 5,4% за страната, информира Ройтерс.

65-годишният Франсоа Лього е бизнесмен, който се е издигнал със собствени сили, и съосновател на базирания в Монреал авиопревозвач "Еър Трансат". В периода 1998-2003 г. той беше министър от сепаратистката "Квебекска партия".

Неговата победа беше очаквана заради обещанията за намаляване на данъците и защита на френския език като официален в провинцията. Немалка заслуга има и фрагментираната опозиция, водена от центристката "Либерална партия", която все пак държи силни позиции в най-големия квебекски град Монреал.

Провинция Квебек формира една пета от БВП на Канада и е втората по население. Заради инфлацията в страната, проблемите с разходите за живот бяха една от горещите теми в предизборната кампания. "Коалиция бъдещ Квебек" предложи данъчни намаления и еднократни помощи в размер между 400 и 600 канадски долара за гражданите с доход под 100 000.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *