ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Първата дама на Турция с награда от Световната банка

Емине Ердоган

Световната банка награди Емине Ердоган –  съпругата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за неин проект за рециклиране.

Първата дама на Турция бе отличена с Наградата за лидерство в областта на климата и развитието заради пионерската си дейност в борбата за нулеви отпадъци в страната си.

По време на церемонията по награждаването в Анкара Емине Ердоган обяви, че си дава сметка в какъв важен етап от борбата с климатичните промени се намираме и че Турция възприема Земята като дом, за който трябва да се грижи.

Проектът, който оглавява съпругата на Реджеп Тайип Ердоган, започва през 2017 година. Той има за цел да премахне отпадъците, особено онези от тях, които замърсяват околната среда, чрез рециклиране и други иновативни методи. По него работят редица екипи, под шапката на Министерството на околната среда, градоустройството и промяната на климата в Турция.

По данни на Министерството благодарение на проекта рециклираните отпадъци са се увеличили от 13% на 25%, като амбициите на Емине Ердоган са до няколко години да станат 35 процента. Силно положителният ефект е, че от 2017 г. досега проектът е предотвратил изсичането на 265 млн. дървета и е спрял изхвърлянето на 3 млн. тона парникови газове в атмосферата. Не на последно място той е върнал в икономиката на Турция над 1.8 млрд. долара (30 млрд. лири), които иначе биха били похарчени за неекологични производства – за внос на материали, от които се произвеждат найлоновите торбички.

Проектът на Емине Ердоган е получавал и други награди и насърчения – от Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и програмата на ООН-Хабитат, от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и от Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *