ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Рейтингът на Байдън се срина рекордно

джо байдън

Рейтингът на одобрение на американския президент Джо Байдън падна до най-ниското си равнище от встъпването му в длъжност, на фона на умора сред американците от пандемията и икономическата й цена, показва най-новото изследване на общественото мнение на Ройтерс/Ипсос.

Националното проучване, направено в периода 19 – 20 януари, сочи, че управлението на Байдън одобряват 43 процента от пълнолетните американци, а 52 на сто не го одобряват – останалите не могат да преценят. Миналата седмица същото изследване измери 45 процента рейтинг одобрение на Байдън и 50 процента неодобрение.

Популярността на президента започна да спада от средата на август, когато смъртността от КОВИД-19 навсякъде в САЩ се увеличи, а подкрепяното от Вашингтон правителство на Афганистан се сгромоляса. Преди това през първите седмици от управлението му тя се задържаше на равнище от над 50 процента.

Продължаващият спад в рейтинга му е повод за безпокойство в партията му. Демократите се опасяват, че неудовлетворението от него може да им струва мнозинствата в Конгреса на изборите на 8 ноември. Ако републиканците установят контрол над която и да е от двете камари на Конгреса на САЩ, Камарата на представителите или Сената, законодателният дневен ред на Байдън може да се окаже обречен, отбелязва Ройтерс.

На една от редките си пресконференции, която бе дадена от него вчера, президентът призна, че в края на първата година от мандата му сред американците има разочарование. Но той обеща напредък в справянето със значителните предизвикателства, създавани от пандемията и инфлацията, която през декември достигна почти 40-годишен връх, в условията на нарушаване от здравната криза на световните производствени вериги.

Седмичното проучване показва, че въпросите, които най-много притесняват американците, са икономиката и общественото здраве.

По същото време от президентското си управление Доналд Тръмп имаше рейтинг на одобрение от около 37 процента, а 59 процента не одобряваха дейността му. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *