ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Рекордни доставки на газ от LNG терминалите в Европа

мария енерджи кораб танкер втечнен газ

Потоците на природен газ от терминалите за втечнен природен газ в газопреносната система на Европа през януари се „вливат“ с рекордни темпове, сочат данните от Gas Infrastructure Europe (GIE). Всичко това се случва  на фона на увеличаване на броя на танкерите, които превозват втечнен природен газ от САЩ и Азия в Европа.

През последните дни доставките на синьо гориво от терминалите за втечнен природен газ надвишават 400 млн. куб. м на ден. Това са рекордни показатели за януари и е с 2.5 пъти повече от средния показател за средата на януари за последните пет години. И общо, според данните на 18 януари, от началото на първия месец на годината  потокът на регазифициран втечнен природен газ в европейската газотранспортна мрежа е почти 6.4 млрд. куб. м, което е с 8.5% повече спрямо предишния максимум от 2020 година на същата дата. Този показател също така е с 38.5% повече, отколкото за целия  януари 2021 година.

Запасите от втечнен природен газ в европейските резервоари за съхранение на втечнен газ също така са на достатъчно високи за средата на януари нива. Те са с 41% по-високи, отколкото през миналата година, и с 26% повече от средния показател за текущите дати за последните пет години.

Но в същото време запълняемостта с газ на подземните хранилища в Европа е намаляла до 45.45%, сочат данните от GIE. Сега в европейските хранилища има суровина от около 49.07 млрд. куб. м газ – с 16.25 млрд. куб. м по-малко в сравнение с миналата година.

Добив на газ от подземните газови хранилища в Европа на 18 януари е в размер на 785.15 млн. куб. метра. От началото на януари от тези хранилища вече са излезли около 10.5 млрд. куб. м от синьото гориво, което е  третият по големина показател за тази дата в историята на наблюдението от 2011 година.

Най-ниските показатели на запълняемост в подземните газови хранилища сега са в Австрия (28.25%), Нидерландия (30.75%) и Словакия (38.46%). Хранилищата в Германия са запълнени на нивото от 44.7%, във Франция – на 45.6%, а в Италия – на 56.17 процента.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *