Русия е в заключителния етап на подготовката за сключване на сделка с Китай за строителството на магистралния газопровод "Силата на Сибир – 2", съобщава британският вестник Daily Express. В тази връзка изданието прави извод, че това ще позволи на президента на Русия Владимир Путин да изиграе  Европа, която бави сертификацията на вече построения газопровод "Северен поток – 2".

Позовавайки се на мнението на някои анализатори вестникът стига до извода, че новият газопровод към Китай с експортна  мощност до 50 млрд. куб. м газ годишно ще  даде на Москва нов лост за натиск върху Европа, влошавайки газовата криза на Стария континент. Това, отбелязват от изданието, ще застави Европейския съюз да бъде по-сговорчив с Русия, за да има достъп до по-евтин руски природен газ, чиято цена излетя нагоре няколко пъти през миналата година.

Daily Express не съобщава никакви допълнителни детайли за реализацията на проекта "Силата на Сибир – 2".

За "Силата на Сибир – 2"

По време на преговорите през декември миналата година Путин и председателят на КНР Си Цзинпин са обсъдили проекта за тръбопровода "Силата на Сибир – 2". По-късно като резултат от руско-монголските преговори лидерът на руската държава заяви, че е доволен от това как се развива проектът за строителството на газопровода от Русия към Китай през Монголия, който може да стане продължение на "Силата на Сибир – 2". Путин е отбелязал, че технико-икономическата обосновка на този тръбопровод ще бъде готова в близките седмици.

През пролетта на 2020 година Путин поръча на "Газпром" започне подготовка за реализацията на проекта "Силата на Сибир – 2". Газопроводът ще позволи да се обединят газотранспортните системи на изтока и запада на Русия. Освен това, по тези тръби  компанията ще може да доставя през Монголия в Китай до 50 млрд. куб. м природен газа и да газифицира и други региони на Русия.

Още през януари миналата година председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер съобщи, че компанията е започнала проектно-проучвателни работи. През септември той също така  отбеляза, че разработването на проекта за газопровода "Силата на Сибир – 2" ще позволи да се осъществят експортни доставки на природен газ от Западен Сибир, както на Запад, така и на Изток. Според плановете, продължението на "Силата на Сибир – 2" ще стане газопроводът "Съюз Изток", който ще премине през територията на Монголия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *