ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Руски ракети удариха пристанището на Одеса

одеса пристанище

Украйна съобщи, че руски ракети са ударили пристанището на Одеса, ключов черноморски терминал, ден след като Москва и Киев подписаха споразумение за възобновяване на блокирания заради войната износ на зърно. "Врагът атакува морското пристанище Одеса с крилати ракети "Калибър". Две от ракетите бяха свалени от противовъздушната отбрана. Две поразиха пристанищната инфраструктура", съобщи в социалните мрежи представител на Одеска област.

Украйна обяви, че Кремъл ще бъде отговорен за всяка хранителна криза, ако сделката за износ на украинско зърно от Одеса се провали. "Руският ракетен удар е плюнката на Владимир Путин в лицето на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и турския президент Реджеп Ердоган, които положиха огромни усилия за постигане на споразумение", каза говорителят на външното министерство Олег Николенко. Ако постигнатото споразумение не бъде изпълнено, Русия ще носи пълната отговорност за задълбочаването на световната хранителна криза", добави той.

Само 20 часа по-рано бе подписано споразумение за възстановяване на украинския износ на зърно, за който гаранти станаха ООН и Турция. Одеса бе едно от четирите пристанища, през които трябваше да минават корабите със зърно, и Русия пое ангажимент да не го атакува. Според говорителя на противовъздушната отбрана на Украйна Юрий Игнат ударът е точно в района, където се съхранява зърното за износ.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш "категорично осъжда" днешните атаки срещу украинския пристанищен град Одеса, заяви говорител на световната организация. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел също направи остър коментар за обстрела. "Нанасянето на удар срещу обект, който е от решаващо значение за износа на зърно, ден след подписването на истанбулските споразумения, е особено осъдително и отново демонстрира пълно незачитане на международното право от страна на Русия", написа той в "Туитър".

Украинското външно министерство призова ООН и Турция да гарантират, че Русия ще изпълнява ангажиментите си за безопасен коридор за износ на зърно от украинските черноморски пристанища.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *