ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

САЩ биха използвали военна сила срещу Иран

Джо Байдън - Близкия Изток - визита

Ден-два, след като руският президент Владимир Путин обяви, че ще "отваря" с Иран общ фронт за борба със Запада (виж ТУК), американският държавен глава отвърна на предизвикателството както си знае. В специално интервю за израелския "Канал 12", дадено на 13 юли, Джо Байдън в прав текст заяви, че САЩ биха предприели военни действия срещу Иран – като крайна мярка, която да сложи край на опитите на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.

Байдън превърна съживяването на ядреното споразумение от 2015 г. в основен приоритет на външната политика. Сделката от времето на Обама имаше за цел да попречи на Иран да разработи ядрено оръжие в замяна на облекчаване на икономическите санкции.

През май 2018 г. президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от сделката и отново наложи санкции. Решението на Тръмп да се оттегли от пакта, което противоречи на желанията на ключови съюзници на САЩ в Европа, беше приветствано от израелското правителство. Но този ход също така повиши напрежението между Вашингтон и Техеран. А решението на Тръмп да разпореди удар с дрон, при който беше убит високопоставен ирански генерал, изостри спорната динамика и накара песимистите да заговорят за "предстояща нова война".

След като Тръмп оттегли САЩ от сделката, Иран предприе редица стъпки в отклонение от параметрите ѝ, включително увеличи запасите си от обогатен уран. Това породи да опасения, че Иран е много по-близо до възможността да разработи ядрено оръжие, отколкото когато споразумението от 2015 г. все още беше в сила.

Възстановяването на ядреното споразумение от 2015 г. ,известно като Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД), се оказа непостижима цел за Байдън. Досега "задочните" преговори между САЩ и Иран не доведоха до споразумение.

Техеран иска, например, елитния Корпус на гвардейците на иранската революция (IRGC) да бъде извадена от щатския "Списък с чуждестранните терористични организации"революция (КГИР), но в интервюто Байдън дава ясно да се разбере, че това няма как да се случи.

Визитата на Джо Байдън в Близкия изток (Израел, Палестина и Саудитска Арабия) идва в деликатен за Вашингтон момент. От една страна, Израел и Саудитска Арабия все още не могат да се "дишат" (или се дишат с неприязън), но продължават да смятат Техеран за изключително голяма заплаха. Ето защо Иран ще е не само основна тема на разговорите с президента на САЩ, но и причина за евентуално сближаване между Тел Авив и Рияд. 

От друга страна, Байдън все по-често започна да се сблъсква с "настроенията" на част от членовете на собствената му партия, които все по-ултимативно настояват Белия дом да стане много по-критичен към Израел във връзка с отношението към палестинците. Според тях Байдън не изпълнява предизборното си обещание, че правата на човека ще бъдат приоритет във външната му политика, а той ще поддържа равноправни отношения с двете страни в конфликта.

Борислава Кирилова

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *