ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

САЩ осъдиха служител на Туитър, шпионирал за Саудитска Арабия

Ахмад Абуамо

Бивш служител на Tуитър е осъден за това, че е получил достъп до лични данни на потребители, критикуващи правителството на Саудитска Арабия, предаде Асошиейтед прес.

Ахмад Абуамо, гражданин на САЩ и бивш мениджър, отговарящ за медийно партньорство на Туитър с Близкия изток, беше обвинен през 2019 г., че е действал като агент на Саудитска Арабия, без да се регистрира пред правителството на САЩ. Съдиите по делото го признаха за виновен по шест обвинения, включително заговор за извършване на измама, при което е използван интернет, а също и пране на пари. Съдебните заседатели го оправдаха по други пет обвинения, свързани с измами.

Това е първият случай досега, в който саудитското кралството, отдавна свързано със САЩ чрез огромните си петролни запаси и регионални споразумения за сигурност, бе обвинено в шпионаж в Америка.

В констатация на ФБР от 2019 г. се твърди, че Абуамо и саудитският гражданин Али Алзабара, който е работил като инженер в Tуитър, са използвали позициите си, за да получат достъп до поверителни данни за потребителите на Tуитър, техните имейл адреси, телефонни номера и ай пи адреси, последните от които се използват за идентифициране на местоположението на потребителя.

За трети човек, посочен в констатацията – саудитския гражданин Ахмед Мутайри – се твърди, че е работил със саудитското кралско семейство като посредник.

В констатацията на САЩ се твърди, че е получен достъп до потребителските данни на над 6000 акаунта в Tуитър, включително до поне 33 потребителски имена, за които саудитските правоприлагащи органи са подали искания за спешно разкриване на информация до Tуитър. Абуамо беше арестуван през ноември 2019 г. и освободен под гаранция. Той не се е признал за виновен. ФБР продължава да издирва Мутайри и Алзабара.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *