ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Сделката за украинско зърно през Черно море е подновена

кораб зърно износ

Турция потвърди днес, че споразумението за износ на украинско зърно се подновява за четири месеца "при същите условия" като действащите от юли насам. Това съобщи на Франс прес високопоставен служител, предаде агенцията.

Според този източник всички страни по споразумението са се разбрали то "да остане в сила за 120 дни през зимните месеци", а след като свърши неблагоприятният сезон, може да бъдат направени "нови договорки".

Инициативата за превоза на зърно в Черно море, чийто срок изтича утре вечерта, даде възможност от украинските пристанища да бъдат изнесени над 11 милиона тона зърно.

Международен източник, запознат с преговорите, също потвърди днес за АФП, че се подновява споразумението, включващо Украйна, Русия, Турция и ООН. 

Киев пръв заяви днес, че то се подновява "за 120 дни". "Зърнената инициатива в Черно море е продължена за 120 дни", написа в Туитър министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков, който нарече тази стъпка "важна в борбата срещу световната продоволствена криза".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че сделката за зърнения коридор е била удължена със 120 дни, предаде Анадолската агенция. "Споразумението за зърнения коридор в Черно море е удължено със 120 дни, считано от 19 ноември 2022 г.", посочи президентът на Турция.

"Значението на това споразумение се вижда от доставката на повече от 11 милиона тона зърно и хранителни продукти с близо 500 кораба за период от 4 месеца", изтъкна Ердоган.

 

Доставките на зърно по т.нар. зърнен коридор се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. Първоначалното споразумение бе за 120 дни.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *