ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

СДСМ: Да не политизираме случая в Битоля

Подпалиха българския център "Иван Михайлов" в Битоля

"Апелираме към обществото да не политизира наказателно-правното деяние, извършено по собствени признания от македонски певец", се казва в съобщение на управляващата в Република Северна Македония партия СДСМ по повод многобройните реакции след ареста на заподозрения за палежа на Културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля.

"Негативните емоции около името на Българския културен център в Битоля в никакъв случай не трябва да бъдат причина за оправдаване на съзнателното и умишлено подпалване на пожар, при който е могъл да загине и извършителят, и други хора. Македонската идентичност не се защитава чрез релативизиране на престъпленията", пише в съобщението, като се допълва, че случаят представлява "поредният вандализъм, който може да ни вкара в спирала от скандали, които могат да бъдат гориво за радикални структури и в двете страни”.

Според СДСМ гражданите на Северна Македония трябва да бъдат мъдри и да не влизат в сценарии, насочени към дистанциране на Северна Македония от ЕС, и не политиката, а съдебната власт е тази, която ще прецени „възможните смекчаващи вината обстоятелства в този случай”.

"Разбираме безпокойството на нашите граждани, но никога няма да одобрим насилственото поведение. И накрая, през тази година ще станем свидетели на откриването на Македонски културен център в Благоевград. Борим се с ценности, принципи и последователност, а не с насилие!", пишат от СДСМ.

Реакцията на политическата партия идва, след като вчера полицията арестува за палежа на сградата на Културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля, а прокуратурата поиска мярка "задържане под стража" на 34-годишен жител на града, с инициали Л.А., а от опозиционната партия "Левица" настояха за "отхвърляне на повдигнатото наказателно обвинение срещу Ламбе Алабаковски" и призоваха на протест в негова защита.

Името на Алабаковски беше обявено и практически от всички медии в Северна Македония, макар властите официално да не са съобщили все още кой стои зад инициалите. Алабаковски е поп изпълнител, живял известно време в САЩ, който се е завърнал в страната преди няколко месеца.

Организираният от "Левица" протест в подкрепа на Алабаковски предстои да се състои тази вечер в Битоля, а темата е водеща във всички медии, както и в социалните мрежи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *