ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Шефът на “Роскосмос” заплаши България с ядрени ракети

рогозин

Директорът на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин заплаши България с ядрена ракета "Сармат" заради затварянето на въздушното й пространство за самолета на руския външен министър Сергей Лавров.

Вчера в медиите се появи информация, че България, Северна Македония и Черна гора не разрушават самолета на Сергей Лавров да мине през тяхното въздушно пространство, за да иде на посещение в Сърбия на 6 и 7 юни.

По-късно руското Министерство на външните работи потвърди, че визитата се отменя, тъй като, по техните думи, "Нашата дипломация все още не е овладяла способността да се телепортира".

Във връзка с това шефът на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин написа в Туитър:

"С какво е добър "Сармат" ли? Той няма да иска разрешение за полет от страхливите българи, злопаметните румънци и предалите нашата обща история черногорци. Както и от разни шведи.“

Колективният отказ на България, Черна гора и Северна Македония да пропуснат самолета на руския външен министър Сергей Лавров е насочен срещу две суверенни европейски държави, необходима е съвместна със Сърбия твърда реакция. Това мнение изрази днес Константин Косачов, зам.-председател на Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент, предаде ТАСС.

"Днешният демарш естествено не опира до самолета. Той е насочен срещу Русия като държава и срещу Сърбия като държава. Реакцията, надявам се, ще е съвместна и крайно твърда, във формат не само на дипломатически протести, но и на конкретни, практически ответни действия. Да не вземе да им стане навик", написа сенаторът в Телеграм.

Той не се съмнява, че колективният отказ на трите страни да пропуснат самолета на Лавров за Сърбия не е тяхно решение, отбелязва агенцията. "С влизането си в НАТО всичките три страни изгубиха суверенитета си сериозно и за дълго, а Евросъюзът за тях, било за членките, било за кандидатките, е само прикритие на това позорно обстоятелство. Става дума за натовски демарш и без САЩ той не би бил възможен. С пряката си намеса в двустранните работи на две суверенни европейски страни, нечленуващи в алианса – Русия и Сърбия, НАТО се опитва да заграби и да си подчини останалата част от Европа. Следва глобализация на алианса към останалия свят, където Китай е стратегическа цел номер две след Русия", отбелязва московският парламентарист.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *