ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Шолц поиска повече, но “справедливи” търговски отношения с Китай

олаф шолц си дзинпин цзинпин

Германският канцлер Олаф Шолц призова днес при посещение в Пекин за "повече" сътрудничество, но и за "справедливи" търговски отношения с Китай на фона на растящото недоверие на Запада към втората световна сила, съобщиха агенциите.

"Не сме за разделяне на стратегическите интереси на Европа от тези на САЩ, що се отнася до икономическите отношения с Китай. Но за нас е ясно, че това е свързано със справедливи икономически отношения, с реципрочност, с въпроса за реципрочно отваряне в сферата на инвестициите", каза той преди среща с китайския си колега Ли Къцян.

Шолц – първият ръководител на страна от ЕС и Г-7, който посещава Китай след началото на пандемията, разговаря тази сутрин и с президента Си Дзинпин. 

Тази еднодневна визита точно след преизбирането на Си Дзинпин за ръководител на Китайската комунистическа партия и на страната се посреща критично не само в Германия, но също така във Франция, Брюксел и Вашингтон.

Малко преди разговора със Си Шолц заяви, че се стреми към "още по-силно развитие" на икономическото сътрудничество с Пекин – въпреки предупрежденията за прекомерна зависимост на Германия от Китай.

"Добре е, че можем да обсъдим тук всички въпроси, включително онези, по които гледните ни точки се различават. Това е целта на обмените", изтъкна германският канцлер.

Шолц каза на Си, че е добре, че двамата лидери се срещат лично в напрегнато време, когато руската инвазия в Украйна създава проблеми за световния ред, основан на правила, съобщи репортер на Ройтерс, придружаващ делегацията на госта.

Германският канцлер посочи пред журналисти, че е поискал от китайския президент Си Дзинпин да упражни "влиянието си" върху Русия, за да спре тя своята "агресивна война" срещу Украйна.

Китай твърди, че в случая с Украйна заема неутрална позиция, но Западът вижда в нея мълчалива подкрепа на Кремъл.

"Китай и Германия трябва да се уважават взаимно" и "съвместно да дават отпор на намесите" в двустранните им отношения, заяви Си Дзинпин, цитиран от китайската държавна телевизия.

"Надяваме се Германия да продължи позитивната си политика спрямо Китай в името на взаимната полза и на резултати, изгодни и за двете страни", добави той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *