ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Швеция ще се съобрази с Финландия за НАТО

Ан Линде

Швеция ще вземе под внимание оценката на Финландия за НАТО, когато решава дали да изпрати заявление за прием, каза днес шведската външна министърка, предаде Ройтерс.

"Финландия е най-близкият партньор на Швеция в сигурността и отбраната и трябва да вземем под внимание оценката на Финландия", написа Ан Линде в Туитър.

Финландският президент Саули Нинистьо и министър-председателката Сана Марин казаха днес, че Финландия трябва да кандидатства за членство във военния съюз НАТО "без отлагане", голям политически обрат, предизвикан от инвазията на Русия в Украйна.

Решението е от голямо значение за Швеция, тъй като е вероятно тя да се движи в тандем с Финландия, с която има тесни исторически и военни връзки.

Шведското правителство планира да подаде молба за членство в НАТО следващата седмица, съобщи днес шведският в. "Експресен". Това може да стане почти едновременно с Финландия, която се очаква да обяви в неделя официално решение да кандидатства за присъединяваме към водения от САЩ алианс.

Парламентът на Швеция ще обсъди ситуацията в областта на сигурността в понеделник и след това премиерът Магдалена Андершон ще свика специално заседание на кабинета, на което ще бъде взето официално решение за подаването на молба, пише изданието, позовавайки се неназовани източници.

Молбата ще бъде изпратена веднага след това, казали източниците.

Очаква се Швеция да обяви през следващите дни, че ще кандидатства за членство, посочва Ройтерс.

Дания ще настоява за бърз процес по приемане на Финландия в НАТО, заяви днес министър-председателката Мете Фредериксен.

"Дания, разбира се, ще приветства топло Финландия в НАТО. (Това) ще засили НАТО и нашата обща сигурност", написа Фредериксен в Туитър.

"Дания ще направи всичко възможно за бърз присъединителен процес след официалното подаване на кандидатура", посочи министър-председателката.

Кремъл обяви, че решението на Финландия да се присъедини към НАТО "определено" е заплаха за Русия и че разширяването на военния блок няма да направи Европа или света по-стабилни. Пред репортери по време на конферентен разговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че стъпките, предприети от Финландия за присъединяване към НАТО, са повод за съжаление и причина за налагане на симетричен отговор.

От своя страна бившият президент Дмитрий Медведев, сега зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия предупреди днес Запада, че увеличаването на военната подкрепа за Украйна от страна на САЩ и съюзниците им рискува да доведе до конфликт между Русия и НАТО.

Подобен конфликт винаги носи риска да се превърне в пълномащабна ядрена война, пише Медеведев в "Телеграм".

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *