ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Шведите избират нов парламент

шведски парламент

Тази неделя в Швеция избират нов парламент, съобщава Ройтерс. За съставяне на следващото правителство в оспорвана надпревара се борят управляващият ляв блок и дясната опозиция.

В настоящия състав на шведския парламент има осем политически партии – четири леви и четири десни. Партиите трябва да получат най-малко 4 процента от подадените гласове, за да влязат в 349-местния еднокамарен парламент – Риксдаг. Изборната система е пропорционална.

Досегашният министър-председателят Магдалена Андершон от Шведската социалдемократическа работническа партия се надява да удължи 8-годишното управление на партията си.

В предизборната си кампания социалдемократите обещават подобряване на ефективността на социалната държава, повече възобновяеми енергийни източници и борба с престъпността.

Основният съперник на социалдемократите – консервативната Умерена коалиционна партия с лидер Улф Кристершон, обещават намаляване на данъците, по-добро образование, повече ядрена енергия и по-резултатно справяне с престъпните банди.

В бъдещия парламент социалдемократите на Андершон ще разчитат за съставянето на парламент на подкрепата на Партията на зелените, на бившите комунисти от Лявата партия и на Партията на центъра.

Последните две политически сили обаче имат сериозни разногласия помежду си и не искат да влизат в пряко сътрудничество.

Традиционната десница в лицето на Умерената коалиционна партия е готова да управлява заедно с "Либералите", Християндемократическата партия и дори с косвената подкрепа на крайнодясната формация "Шведски демократи".

Бъдещият министър-председател ще трябва да завърши процеса по членството в НАТО съвмество със съседна Финландия.

След нахлуването на Русия в Украйна крайната десница, а след това и социалдемократите, които в миналото бяха против членство в НАТО, промениха позицията си. Сега против са единствено Партията на зелените и бившите комунисти, които днес са представлявани от Лявата партия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *