ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Швейцария отказва танкови муниции за Украйна

свят

Неутрална Швйцария е отхвърлила молбата на Берлин да одобри доставката на муниции швейцарско производство за Киев. Берн е получил две запитвания от германска страна за реекспорт на въпросните бойни средства в Украйна, но не се е съгласил, позовавайки се на неутралитета на страната, информира в електронно изявление на 24 април швейцарският Държавен секретариат по икономическите въпроси. Новината се появява на фона на нарастващия натиск и критики срещу германския канцлер Олаф Шолц, че не изпраща тежко въоръжение на украинците за отбиване на руските атаки, въпреки че другите западни партньори се надпреварват да въоръжават Киев.

Спорните муниции са за танковете "Мардер", които произвежда германската оръжейна компания "Райнметал", съобщава швейцарският вестник "Зонтагс". Една от фирмите, "бълващи" снарядите, е в квартал "Йорликон" на Цюрих, допълват журналистите. Според швейцарското законодателство Берн не може да изнася оръжия за държави, които участват във вътрешни или международни въоръжени конфликти.  

"Райнметал" е поискал от Берлин да одобри износа на 100 танка "Мардер" за Украйна, съобщи на 22 април "Велт ам зонтаг". Компанията отказва коментар на швейцарското решение за мунициите като се позовава на "сложната същина на въпроса и на факта, че властите в съответните държави са отговорни отчасти за него".

Олаф Шолц обеща да продължи да изпраща оръжия на Украйна и същевременно обяви, че се се старае да избегне открит конфликт с Русия, който да доведе до ядрени удари. 

Швейцария отстъпи от досегашната си практика и се присъедини към финансовите санкции на Европейския съюз, предназначени да накажат Кремъл за инвазията на украинска територия, но запазва неутралитет по отношение на доставките на въоръжение за конфликтни зони. През март Берн отхвърли молбата на Полша за оръжия, които да помогнат на Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *