ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Си Дзинпин първи употреби израза „китайска мечта“

си дзинпин

На 29 ноември 2012 г. за първи път официално китайските власти, в лицето на Си Дзинпин, употребяват израза „китайска мечта“.

Китайска мечта е афоризъм, употребен в реч на Си Дзинпин за първи път на 29 ноември 2012 година. При първото си обръщение като президент на Китай на 17 март следващата година той многократно използва израза „китайска мечта“, като по този начин го официализира в държавна политика.

Китайската мечта има две главни цели, материална и модернизационна:

  1. Китай да стане сравнително заможно общество или да бъде увеличена т.нар. средна класа до 2021 г., когато се навършва век от създаването на Китайската комунистическа партия;
  2. Китай да стане напълно развита нация до 2049 г., когато е 100-годишнината от създаването на Китайската народна република

През 2013 г. Си Дзинпин започва да използва фразата „китайска мечта“ и тя се разпространява сред китайските медии и по света. Той дефинира китайската мечта като: "национално обновяване, подобряване на живота на хората, просперитет, изграждане на по-добро общество и подсилване на военното дело."

Китай има сериозни планове през първата половина на XXI век да се превърне в световна морска и космическа сила №1, освен икономическа, каквато е от 2014 година.

През 2010 г. американската авторка Хелън Уанг в своя книга озаглавена „Китайската мечта“ за първи път свързва китайската и американската мечта. Според авторката, двете мечти са същностно различни, като първата акцентира върху добруването на социума и оттук на индивида, а втората е с акцент върху индивидуализма. Според авторката, световните ресурси не са неизчерпаеми и оттук достига до извода, че не може едновременно да се сбъднат и двете мечти. Китайската мечта има за разрешаване и свой бъдещ проблем №1, които ще се превърне в бич при темпа на устойчиво развитие – замърсяването на околната среда в страната и екологията.

Си Дзинпин е генерален секретар на Китайската комунистическа партия и председател на Централната военна комисия от 2012 г. и председател на Китайската народна република от 2013 година. Той е върховен лидер на Китай от 2012 година.

През 2016 г. партията официално го удостоява с титлата „основен“ лидер. От 2007 г. е член на ръководния орган – Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на Китайската комунистическа партия.

Си Дзинпин е наричан най-влиятелният и популярен лидер на Китай след Дън Сяопин, а сега вече е наричан най-влиятелният след Мао.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *