ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Си: Китай се надява ЕС да “елиминира намесата”

си дзинпин цзинпин шарл мишел пекин

Китай ще засили стратегическата си комуникация и координация с Европейския съюз, каза днес китайският президент Си Дзинпин на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде Ройтерс.

На среща с Мишел в Пекин Си изрази надежда, че "институциите на ЕС и държавите, които членуват в него, ще си изградят обективна и правилна представа за Китай", съобщава китайската държавна телевизия.

"Китай ще остане отворен за европейските компании и се надява, че ЕС е в състояние да елиминира намесата и да гарантира справедливи и прозрачни бизнес условия за китайските компании", каза Си на Мишел.

Нито Си, нито китайската телевизия дадоха обяснение какво има предвид китайският лидер под "намеса".

Си каза още, че Китай и ЕС трябва да засилят координацията си в макроикономически план и да работят заедно в името на взаимната изгода, да създават заедно нови генератори на растеж и да гарантират сигурността, стабилността и надеждността на веригите за промишлени доставки.

Китайският лидер засегна също така и въпроси, свързани с конфликта в Украйна.

Си призова за избягване на ескалацията в украинския конфликт. "Решението на украинската криза с политически средства в най-голяма степен отговаря на интересите на Европа и на всички страни в Евразия", изтъкна китайският президент.  

Шарл Мишел, който е на еднодневно посещение в Китай, ще се срещне също с премиера Ли Къцян и с председателя на постоянната комисия на китайския парламент Ли Джаншу.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *