ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Смут след изказване на Макрон за гаранции за сигурността на Русия

Изказването на френския президент Еманюел Макрон, че Западът трябва да обмисли необходимостта от гаранции за сигурността на Русия, ако Москва се съгласи на преговори за край на войната в Украйна, беше посрещнато с буря от критики в Киев и балтийските страни през уикенда, съобщава Ройтерс.

В интервю за френската телевизия Те Еф 1 Макрон каза, че Европа трябва да подготви бъдещата си архитектура на сигурността и също така да обмисли "как да даде гаранции (за сигурността) на Русия в деня, в който тя се върне на масата на преговорите". Макрон каза, че е обсъдил бъдещия ред на европейската сигурност с американския президент Джо Байдън по време на скорошното си посещение в САЩ. "Това означава, че една от съществените точки – защото (руският) президент (Владимир) Путин винаги е казвал това – е страхът, че НАТО идва пред вратата му, (страхът) от разполагането на оръжия, които могат да застрашат Русия. Този въпрос ще бъде част от въпросите за мира. И затова ние трябва да го подготвим", каза Макрон.

Михайло Подоляк, водещ съветник на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че светът е този, който се нуждае от гаранции за сигурността от Русия, а не обратното. "Цивилизованият свят има нужда от "гаранции за сигурността" срещу варварски намерения от следпутинова Русия", написа той в Туитър вчера.

Олексий Данилов, секретар на украинския Национален съвет за сигурност и отбрана, каза, че "денуклеаризирана и демилитаризирана" Русия би била най-добрата гаранция за мира не само за Украйна, но и за света. "Някой иска да осигурява гаранции за сигурността за страна терорист и убиец?", попита Данилов в Туитър и добави: "Вместо Нюрнберг – да подпишем споразумение с Русия и да си стиснем ръцете?".

Изказването на Макрон предизвика критика и в някои от балтийските страни, които имат граница с Русия и я възприемат като нарастваща заплаха.

Бившият премиер на Финландия Александър Стуб каза, че е "фундаментално" несъгласен с френския президент. "Единствените гаранции за сигурността, върху които трябва да се фокусираме, са по същество неруски", написа той в Туитър. "Русия първо трябва да гарантира, че няма да напада други (страни)".

Бившият литовски външен министър Линас Линкевичус каза, че Русия разполага с гаранции за сигурността, стига да не "напада, анексира или окупира" съседите си. В Туитър той написа, че "ако някой иска да създаде нова архитектура на сигурността, която позволява на терористична държава да продължи да прилага методите си за сплашване, той трябва да помисли пак, това няма да стане".

В Киев Давид Арахамия, депутат и член на преговорния екип на Украйна по времето, когато се провеждаха преговори с Русия, каза, че Украйна е готова да даде на Русия гаранции за сигурност, стига да бъдат изпълнени четири условия. "За тази цел ще бъде достатъчно: да напусне територията на нашата страна, да плати репарации, да накаже всички военнопрестъпници, да предаде доброволно ядрените си оръжия", написа Арахамия в Телеграм, като добави: "След това ние сме готови да седнем на масата на преговорите и да говорим за гаранции за сигурност".

Интервюто на Макрон предизвика негативни реакции и от представители на управляващата коалиция в Германия, както и от опозиционния Християндемократически съюз.

Експертът по външната политика на Социалдемократическата партия Нилс Шмид каза вчера пред "Велт": "Думите на Макрон са изненадващи. НАТО никога не е заплашвала Русия, а е създала обща рамка по въпросите на сигурността чрез Основополагащия акт НАТО-Русия". Сега въпросът е за гарантиране на европейската сигурност спрямо и срещу Русия, каза той и допълни, че "докато Русия преследва империалистическа външна политика, общоевропейски мирен ред с участието на Русия не е възможен".

Външнополитическият експерт на Свободните демократи Улрих Лехте похвали дипломатическите усилия на Макрон, които определи като добра инициатива, но допълни, че "готовността на Русия и Украйна е главното условие за такива преговори. Агресията винаги е идвала от Москва".

Колегата му от Зелените Юрген Тритин каза пред "Велт": "Гаранциите за сигурността са важни – но не едностранно. Тези, които ги изискват, трябва първо да изяснят обещаните гаранции за сигурността за Украйна".

Йохан Вадефул от опозиционния Християндемократически съюз определи предложението на Макрон като "много проблематично". Той каза, че френският президент "обръща нещата наопаки", защото първо Украйна се нуждае от гаранции за сигурността. "Преди всичко той, за съжаление, поддържа руската пропаганда, като представя НАТО като причина за опасения в сферата на сигурността".

Лидерът на парламентарната група на крайнодясната "Алтернатива за Германия" Тино Хрупала приветства коментарите на Макрон и каза, че той правилно е посочил, че "легитимните интереси на Русия трябва да бъдат взети предвид".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *