ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Спирането на газа е пореден руски опит за изнудване

урсула фон дер лайен

Заявлението на руската енергийна компания "Газпром", че едностранно спира доставките на газ за клиенти в Европа е пореден опит на Русия да използва газа като средство за изнудване. Това каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изявление, разпространено от пресслужбата на ЕК.

Фон дер Лайен определи този ход като "неоправдан и неприемлив". Според нея той "отново показва ненадеждността на Русия като доставчик на газ". "Ние сме готови за този сценарий. Поддържаме тясна връзка с всички държави членки" на Европейския съюз, заяви тя. "Работим за осигуряване на алтернативни доставки и възможно най-добрите равнища на запаси в ЕС", каза Фон дер Лайен.

По думите ѝ страните от ЕС са задействали планове за непредвидени ситуации за подобен сценарий и ЕК работи в координация и солидарност с тях. Тя заяви, че в момента се провежда среща на газовата координационна група и ЕС подготвя съгласуван отговор.

"Ние също така ще продължим да работим с нашите международни партньори, за да осигурим алтернативни потоци. А аз ще продължа да работя с европейските и световни лидери за гарантиране на сигурността на енергийните доставки в Европа", каза Фон дер Лайен.

"Европейците могат да имат доверие, че ние оставаме единни и в пълна солидарност с държавите членки, засегнати от това ново предизвикателство. Европейците могат да разчитат на пълната ни подкрепа", заяви тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *