ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Съдът отхвърли искането за преразглеждане на изборите в Бразилия

болсонаро

Председателят на Висшия изборен съд в Бразилия Алешандре де Мораес отхвърли искането на Либералната партия на президента Жаир Болсонаро да бъде преразгледан резултатът от президентските избори, спечелени от Лула да Силва, и ѝ наложи глоба от около 4,2 милиона долара, предаде Франс прес, като се позова на сайта на институцията.

В съдебното решение се изтъква "липсата на доказателства и обстоятелства, оправдаващи извършването на извънредна проверка" на близо 280 000 машини за гласуване, използвани за вота.

Лула спечели втория тур на изборите на 30 октомври с 50,9 на сто от гласовете срещу 49,1 на сто за крайнодесния държавен глава Болсонаро.

Либералната партия подаде във вторник жалба с искане "да бъдат обявени за невалидни гласовете от машините за гласуване, за които бяха установени непоправими несъответствия, и това да доведе до (съответните) юридически последици, засягащи резултата от втория тур".

Според тази политическа сила, получила след изборите мнозинство в двете парламентарни камари, "лошата работа" на пет модела машини "поставя под въпрос прозрачността на избирателния процес". Електронните урни са произведени преди 2020 г., изтъкна тя.

Представените аргументи са "абсолютно фалшиви", заяви Де Мораес, а искането на Либералната партия – "подчертано оскърбително за демократичната правова държава и подадено по непоследователен начин с цел да бъдат насърчени престъпните и антидемократични движения".

Тези движения се проявиха чрез "заплахи и тежко насилие" при блокиране на пътища из цялата страна, добави той.

След победата на Лула привърженици на Болсонаро организираха стотици пътни блокади, продължили няколко дни и довели в някои случаи до сблъсъци със силите на реда.

След като бе обявена победата на Лула, Болсонаро практически изчезна за над три седмици от публичния живот, а после наруши мълчанието си, но не призна изрично своето поражение. Той спомена за "усещане за несправедливост" у привържениците му, които демонстрираха пред някои казарми, настоявайки военните да се намесят.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *