ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Съставки на канабиса предпазват от заразяване с COVID-19

свят

Проучване, ръководено от Ричард ван Бриймън – изследовател от държавния университет на Орегон, е установило, че мънички молекули, открити в три киселинни съставки на канабиса – CBD-A, CBD-G и THC-A  – не позволяват на коронавируса да инфектира човешки клетки, съобщават световни медии. Анализът е публикуван в Journal of Natural Products.

Силно наподобяващи действието на антибиотиците, тези молекули имат способност да се свързват с шиповидните  "спайк" протеини на вируса, констатират учените. Надеждата им нараства при последващото изследване, открило, че тази способност се прехвърля на човешкото тяло и формира идеалната доза за предотвратяване на заразата, споделя Ван Бриймън в телефонно интервю. Което не означава, че трябва да се откажем от ваксините, доколкото анализът все още е лабораторен и не е тестван масово върху хора.

Все пак, разрешеното по закон в някои американски щати използване на медицинския канабис е едно от обясненията за по-ниските равнища на заразените от COVID-19, на хоспитализациите и на смъртните случаи в тях, добавя ученият. Докато в другите, където той не е легализиран, инфектираните са многократно повече.

Това становище със сигурност крие оптимизъм и надежда. Действително, в щати като Мейн, Ню Хемпшър, Аляска, Вашингтон, Колорадо и Калифорния, позволили използването на дрогата, са отчетени едни от най-ниските нива на смъртност и на заразени от коронавируса. Хипотезата на Ван Бриймън за положителния ефект на тези съставки на канабиса обаче все още трябва да бъде изучен по-дълбоко и всестранно.

Изследователският екип е идентифицирал две канабидоидни киселини, използвайки техника за скрийнинг, основана на масовата спектрометрия, в лабораторията на Ван Бриймън. Те са изучавали растения, използвани в диетичните добавки като посладители и за стимулиране на по-голяма физическа активност. 

Анализът им показва, че канабидоидните киселини, намиращи се в канабиса и в неговите екстаркти, които вече се продават в магазините и са безопасни за хората, са ефикасно средство срещу вариантите "алфа" и "бета" на коронавируса. 

Ван Бриймън твърди, че лицата, които използват продукти, съдържащи лечебната дрога, могат да проверяват сертификатите им, за да се информират какво количеството от ефикасните срещу коронавируса блокери – CBD-A, CBG-A и THC-A – има в тях.

Най-добър ефект се постига при оралния им прием, посочват учените. Докато пушенето и инхалациите не вършат работа, защото загряването премахва киселинната част от молекулата, която се бори с вируса. 

Следващата стъпка на екипа на Ван Бриймън ще е да продължи клетъчното изследване с различните варианти на COVID-19. Ще се проведат тестове с "омикрон" и пилотни проучвания за ефикасността и за оптималните дози. Целта на учените ще е да се произведат хапчета, съдържащи пречистен екстракт от канабис, които хората да приемат, за да понижат риска от инфектиране от коронавируса, ако се били изложени на него. Има също възможност те да се пият редовно и от лица с компрометирани имунни система или работещи във високорискови области като здравеопазване.

Подобно производство обаче е доста сложно. Канабидоидните нива варират значително при различните видове марихуана и те трябва да се изолират много внимателно, без топлинна обработка. Друг проблем е съставката THC-A, която е забранена от федералните закони за марихуаната и това ограничава учените от Орегон да тестват изцяло ефекта й срещу коронавируса дори в лабораторни условия. Изпитанията върху хора ще изискват различни федерални разрешителни и вероятно ще са скъп и продължителен процес. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *