ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Съветът на ЕС одобри бюджета на съюза за 2023 г.

среща на върха ЕС европейски съвет съвет на ес знамена страни членки

Днес Съветът на ЕС одобри общия проект за общия бюджет на ЕС за 2023 г., който беше договорен по време на преговорите с Европейския парламент на 14 ноември. Днес беше постигнато необходимото квалифицирано мнозинство за одобрение, което означава, че Съветът дава зелена светлина за бюджета на ЕС за 2023 г.

Приемането на бюджета ще бъде обявено от Европейския парламент, след като той одобри и общия проект.

Поетите задължения са правно обвързващи обещания за изразходване на средства за дейности, които се изпълняват в продължение на няколко години.

Плащанията покриват разходите, произтичащи от задължения, поети през текущата или предходните години.

Преговарящите от Съвета и Парламента постигнаха споразумение по бюджета на ЕС за 2023 г. на 14 ноември в рамките на срока, определен в Договора. Изисква се официалното одобрение на споразумението от двете институции. Очаква се Европейският парламент да даде своето одобрение на 23 ноември 2022 г.

Общите ангажименти ще възлизат на 186,62 милиарда евро, повечето от които – или 70,59 милиарда евро се разпределят за "кохезия, устойчивост и стойност", последвано от природни ресурси и околна среда с 57,26 милиарда евро.

Общите плащания ще възлизат на 168,6 милиарда евро. По същия начин, най-голямата част от плащанията – или 58,06 милиарда евро, ще отидат за "сближаване, устойчивост и стойност", докато 57,46 милиарда евро ще бъдат изразходвани за природни ресурси и околна среда.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *