ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Токио ще признава еднополовите съюзи от ноември

еднополови гей двойки съюзи бракове япония еднополова двойка (АФП)

Град Токио ще признава от ноември еднополовите съюзи, след като допълни сегашната правна уредба, и ще стане най-големият град в Япония, тръгнал по този път. Това заявиха днес представители на местните власти, предаде Франс прес.

Япония единствена сред страните от Г-7 не признава еднополовите съюзи – според конституцията й "бракът не може да бъде осъществен без взаимното съгласие на (хора от) двата пола".

През последните години обаче местни общности из страната взеха мерки за признаването на съюзи между хора от един и същи пол, при все че това признание не дава същите права като брака в очите на закона.

"През последните два месеца събрахме мнения сред обществеността и изслушахме (еднополови двойки), които казаха, че искат да бъдат признати като партньори", заяви за Франс прес говорител на градските власти в Токио.

Правителството на столицата смята да поиска от градския законодателен орган да преразгледа идния месец съответното предписание, през октомври да започне да приема молби, а през ноември – да издава свидетелствата.

Градът предвижда да предоставя на хората със свидетелства за партньорство различни услуги, каквито получават днес само брачните двойки, включително достъп до жилища, разпределяни от градската управа.

През 2015 г. столичният район Шибуя за пръв път в Япония започна да издава символични свидетелства за партньорство на еднополови двойки. Според сдружения в страната вече над 200 общини признават съюзите на хора от един и същи пол, давайки им примерно правото да посещават партньорите си в болница и да живеят заедно под наем.

Премиерът Фумио Кишида обаче се изказва предпазливо за възможността да се променят законите на национално равнище с оглед признаване на еднополовите съюзи. Либерално-демократическата партия – дясна консервативна формация, доминираща във властта вече над половин век, с всички сили протака въпроса вече от години, допълва Франс прес. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *