ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Трима учени си поделиха Нобелова награда за физика

Антон Цайлингер

Ален Аспе (Франция), Джон Клаусър (САЩ) и Антон Цайлингер (Австрия) спечелиха Нобеловата награда за физика за експериментите им със заплетени фотони, установяващи нарушаване на неравенствата на Бел и поставящи началото на квантовата информационна наука, обяви генералният секретар на Кралската академия на науките на Швеция Ханс Елегрен на пресконференция, излъчвана на живо на сайта на Нобеловите награди.

Единият от тримата нобелови лауреати за физика за 2022 г. Антон Цайлингер е професор по физика в университета на Виена, Австрия и старши изследователите в Института по квантова оптика и квантова информация на Австрийската академия на науките.

Той е екипът му демонстрират феномена, известен като квантово телепортиране, при който е възможно преместване на частици на квантово ниво.

Проф. Цайлингер се включи в телефонен разговор на живо по време на пресконференцията в Кралската академия на науките на Швеция, на която бе обявен за нобелов лауреат. Тя бе излъчвана на сайта на нобеловите награди и в каналите им в социалните мрежи.

Квантовото телепортиране не е като това, което сме виждали във филмите, обясни австрийският учен в отговор на въпрос на шведски журналист. Феноменът използва заплитането на фотони и дава възможност за
пренос на цялата информация от един обект на друг, каза Цайлингер. Според него в бъдеще това може да се използва за пренасяне на информация.

Той благодари за наградата и призна, че бил много изненадан, когато научил в телефонно обаждане от главния секретар на шведската академия на науките Ханс Елегрен, че е удостоен с приза.

Винаги съм се интересувал от квантова механика, каза проф. Цайлингер. Първите му експерименти с квантово телепортиране били направени във Виена и нямали никакво практическо приложение, но вече не е така, добави той.

Австрийският учен подчерта, че наградата е насърчение за младите хора, които е работил през годините и са допринесли за откритието му.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *