ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Тръс не изключва членство в “европейската общност” на Макрон

Лиз Тръс (Ройтерс)

Британската премиерка Лиз Тръс претегля доводите за и против присъединяването на страната й към „европейската политическа общност“, за чието създаване настоява френският президент Еманюел Макрон, пише в. „Индипендънт“.

Клубът на "демократичните европейски нации" трябва да проведе първата си среща в Прага през октомври, ден след партийната конференция на торите.

Френският президент заяви, че групата е "ново пространство" за сътрудничество, в което може да се обсъждат въпроси като сигурността, енергетиката, транспорта и движението през границите. Той заяви, че тя ще даде възможност на демократичните европейски нации, които се придържат към европейските ценности, да си сътрудничат политически и каза, че ЕС, "имайки предвид степента на интеграция и амбициите си не може да бъде единственият начин за структуриране на европейския континент", припомня вестникът.

Бившият британски премиер Борис Джонсън изглеждаше ентусиазиран по отношение на организацията и каза за идеята: "Трябва да има роля за всички нас в един по-широк разговор по въпроси, които засягат всички нас". Смята се обаче, че Тръс е по-скептично настроена към предложението на Макрон. Пред парламентарна комисия тя каза, че Обединеното кралство все още не се е съгласило с нищо.

Предварителният дневен ред за срещата през октомври предполага, че дискусиите ще се съсредоточат върху войната в Украйна и енергийната криза на континента – макар че няма много подробности какво ще се прави в дългосрочен план.

За участие са поканени всичките 27 членки на ЕС, както и държави, които не са членки, като Великобритания, Украйна и Турция. Ще се включат и държави от Европейското икономическо пространство или с подобни търговски връзки като Норвегия, Исландия и Швейцария.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *