ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Турция пак ще търси газ в Черно море

Оруч Реис турски сондажен кораб турция сондажи източно средиземноморие

Турция планира отново да извърши проучвателни дейности на стари находища на природен газ в Черно море, заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, цитиран от проправителствения турски в. "Йени шафак".

В момента отделяме основно внимание на находището Сакария, но същевременно продължаваме проучвателните дейности. В периода от 2005 до 2015 г. международни компании извършиха проучвателни дейности, но нямаше конкретни резултати от тях. Сега отново ще проучим тези находища, надяваме се, че пред нас ще бъдат отворени нови положителни хоризонти, каза Дьонмез в интервю за турския вестник.

Той посочи, че проучвателните работи в Черно море са едни от най-сложните в света.

Този месец Турция започна да полага тръби в рамките на проекта за добив на природен газ в Черно море с местонаходище Сакария. 

Очаква се добивът на газ от местонаходището Сакария да започне през първото тримесечие на 2023 г. Първоначално се планира да се добиват до 10 милиона куб.м газ за денонощие или 3,4-4 милиарда годишно. Към 2027-2028 г. се очаква дневно да се добиват до 40 милиона куб.м газ дневно и съответно до 15 милиарда куб.м газ годишно.

През 2020 г. турските власти обявиха, че в Черно море са открити находища на газ с прогнозни запаси в размер на 540 милиарда куб.м. Смята се, че в най-голямо находище Сакария има над 400 милиарда куб.м газ. Турция планира да инвестира около 10 милиарда долара за разработването на находищата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *