ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Учени очакват рязък спад на Омикрон във Великобритания и САЩ

омикрон

Учени виждат признаци, че тревожната вълна на разпространение на варианта Омикрон на коронавируса може би е достигнала своя връх във Великобритания и е напът да направи същото в САЩ, след което е възможно случаите да започнат рязко да намаляват, предаде Асошиейтед прес.

Причината за това е, че Омикрон се е оказал толкова силно заразен, че може вече да няма хора, през които да не е преминал, само месец и половина след първоначалното му откриване в Южна Африка.

Разпространението му "може да намалее толкова бързо, колкото се и разрасна", каза изследователят Али Мокдад от Вашингтонския университет в Сиатъл.

В същото време експерти предупреждават, че все още има много несигурност как би се развила следващата фаза от пандемията. Достигането на плато или намаляването на заразяванията в двете страни не се случва навсякъде по едно и също време или с едно и също темпо.

Според модела на Вашингтонския университет броят на ежедневните регистрирани случаи в САЩ ще достигне пиково ниво от 1,2 милиона души до 19 януари и после рязко ще спадне, "просто защото всички, които може да бъдат заразени, ще бъдат заразени", каза Мокдад.

По думите му според изчисленията на университета реалният брой на новите дневни случаи в САЩ, включително хора, които не са се тествали, вече е стигнал върхово ниво, отбелязвайки 6 милиона на 6 януари.

Във Великобритания правителствените данни показват, че новите заразявания са намалели до около 140 000 на ден миналата седмица, след като са надхвърлили 200 000 на ден по-рано този месец.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *