ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Украйна е отвоювала обратно 1000 кв.км територия, твърди Зеленски

балаклея украйна украински военни сили

Украйна е освободила от 1 септември над 1000 квадратни километра своя територия, обяви президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс. Той каза още в традиционното си вечерно видеообръщение, че украинските въоръжени сили са отвоювали по време на своята контраофанзива десетки селища от руските окупатори.

Зеленски разпространи видеозапис, на който украински войници казват, че са превзели важния град Балаклея, в североизточната Харковска област. Военен докладва на президента за отвоюването на Балаклея. "Флагът на Украйна се вее над свободен украински град под свободно украинско небе", отговоря на записа Зеленски.

На видеозаписи, публикувани вчера, украински войници вървят необезпокоявани в центъра на града в Изюмски район. Назначените от Русия власти в превзетата от нея част от Харковска област обаче казаха, че Балаклея остава под техен контрол. Твърденията на страните в конфликта не са потвърдени по независим път.

САЩ заявиха, че разполагат с доказателства, че "стотици хиляди" украински граждани са били разпитвани, задържани и принудително депортирани в Русия в "поредица от ужаси", наблюдавани от служители на руското президентство, предаде Асошиейтед прес.

Русия незабавно отхвърли твърдението като "фантазия", наричайки го последното изобретение в западната дезинформационна кампания.

Обвинението беше отправено по време на заседание на Съвета за сигурност, свикано от Съединените щати и Албания за обсъждане на руските "операции за филтриране".

Става дума за украинци, които доброволно бягат от войната в родината си, и тези, които принудително са преместени в Русия, които преминават през поредица от пунктове за "филтриране", където се твърди, че отношението към тях варира от разпити, събиране на данни и претърсване до отделяне от другите, измъчване, изпращане в център за задържане в Русия, а някои никога повече не биват виждани. През юли Асошиейтед прес писа, че близо 2 милиона украински бежанци са били изпратени в Русия, много от тях чрез насилствено прехвърляне.

Посланичката на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че оценки от различни източници, включително руското правителство, сочат, че руските власти са разпитали, задържали и принудително депортирали между 900 000 и 1,6 милиона украинци. Тя каза, че те са изпратени в Русия, често в изолирани региони в далекоизточните й области.

Представителката на САЩ каза, че по приблизителни данни хиляди деца са били подложени на филтриране, като "някои от тях са били отделени от семействата си и предадени на сиропиталища, преди да бъдат дадени за осиновяване в Русия". По информация на САЩ само през юли "над 1800 деца са били прехвърлени от контролираните от Русия райони на Украйна в Русия“, каза тя.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя обвини Запада, че се опитва да очерни страната му.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *