ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Великобритания се подготвя за спирания на тока през зимата

режим прекъсване спиране на тока великобритания лондон

Великобритания планира организирани прекъсвания на тока за промишлеността и дори за домакинствата за няколко дни през зимата, когато студеното време може да бъде съпроводено от недостиг на газ, съобщи Блумбърг.

Мерките се съдържат в Извънреден енергиен план и са предвидени само в случай на "най-лош сценарий". Правителството обаче не планира подобни прекъсвания на тока в базовия си сценарий. Такива мерки ще се наложат само при особено студена зима в съчетание с недостиг на газ.

Според най-лошия сценарий, изложен в плановете на правителството, страната може да бъде изправена пред дефицит на електричество, равняващ се на една шеста от пиковото търсене, дори след като аварийните централи на въглища бъдат задействани. Съгласно тази перспектива температури под средните и намален внос на електричество от Норвегия и Франция може да доведе до спиране на тока за общо четири дни през януари, когато може да се наложи Великобритания да задейства спешни мерки за икономия на газ, посочват източници, запознати с плановете на правителството.

Това не е сценарий, който очакваме да се случи, изтъква министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия в комюнике. Домакинствата, бизнесът и промишлеността могат да бъдат уверени, че ще получат необходимото им електричество и газ, посочва ведомството.

Макар и малко вероятни, такива прекъсвания на тока могат да настъпят в момент, когато енергийните сметки на британците е възможно да нараснат средно годишно до над 4200 паунда през януари спрямо малко под 2000 паунда в момента, подхранвайки инфлацията.

Ако зимата бъде особено студена, Великобритания ще трябва да разчита да получава тръбопроводен газ от континентална Европа, където доставките и без това са слаби, след като Москва намали подаването. Това представлява дилема за страната, която има много малък капацитет за съхранение. Лондон доставя рекордни количества газ на континента и ще иска услугата да му бъде върната, когато температурите спаднат, отбелязва Блумбърг.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *